Slide

Stiri: Companii

Piaţa neagră a ţigaretelor s-a redus uşor, în septembrie

26.11.2014

Contrabanda cu țigarete a scăzut uşor în luna septembrie, piața neagră situându-se la 15,4%, față de 17% în luna iulie, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research. În plus, nivelul contrabandei înregistrat în septembrie este cel mai scăzut din anul 2014, însă piața neagră se află la cote mai ridicate decât media anuală, de aproximativ 13%, în anii 2012-2013.

„Regiunea vest este în luna septembrie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, în această zonă a țării piața neagră fiind în creștere fulminantă (cu 16 puncte procentuale, până la 42,1%). Următoarea regiune semnificativ afectată de contrabandă continuă să fie nord-est, cu o creștere de 1,8 p.p., până la 35,9%. Scăderi semnificative se înregistrează în regiunile nord-vest (minus 7,9 p.p. până la 11,8%), în  București (minus 7,9 p.p. până la 7,9%), în sud-est (minus 6,9 p.p., până la 7,2%), precum și în sud-vest (cu 2,6 p.p. până la 14,7%). Cele mai reduse niveluri ale pieței negre se înregistrează în regiunile centru și sud (3%). Din punct de vedere al provenienței, ”cheap whites” continuă să dețină cea mai mare pondere (48,7%), mai mult decât Ucraina (24%) și Moldova (16,6%) împreună.”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria, a explicat că scăderea pieței negre este rezultatul eforturilor autorităților competente în combaterea contrabandei, sprijinite și de companiile de tutun.

Conform acesteia, de curând a fost semnat un Protocol între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și producătorii de țigarete, acesta fiind un cadru pentru viitoare programe comune.

În ultimele săptămâni au fost destructurate trei rețele

“JTI va continua parteneriatele de succes începute cu autoritățile în 2005, susținând dezvoltarea profesională a lucrătorilor vamali, acordând suport pentru instruirea de noi echipe canine, precum și prin derularea de campanii publice anticontrabandă în regiunile de frontieră ale țării. O colaborare la fel de bună avem și cu Poliția de Frontieră și Inspectoratul General al Poliției. Periodic, au loc întâlniri cu reprezentanții autorităților pentru discutarea unor măsuri punctuale (de exemplu operațiunea comună a Vămilor din România și Moldova, din iulie-august, ca urmare a rezultatelor îngrijorătoare ale studiului Novel în nord-est)”, a detaliat Gilda Lazăr.

De asemenea, reprezentantul JTI Romania, Moldova și Bulgaria spuns că trebuie remarcat faptul că, în ultimele săptămâni, au fost destructurate trei rețele de contrabandiști la Constanta, Iași și Timiș. În plus, iar în Capitală a fost descoperit un depozit ilegal. Însă, pentru ca eforturile depuse să nu se transforme în simple pierderi de resurse, este nevoie de o politică fiscală coerentă.

“Reamintim că intrarea contrabandei pe un trend ascendent, începând cu finele anului trecut, a fost cauzată de indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adăugat majorarea anuală a accizei din aprilie, ceea ce a determinat creșterea diferenței de preț dintre produsele legale și cele de pe piața neagră. În prezent, în pofida legii, cursul de schimb la care vor fi plătite accizele anul viitor este o necunoscută”, a afirmat Gilda Lazăr.

Vânzările legale cresc

La rândul lui, Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania, a pecizat că reducerea este un fapt îmbucurător, dat fiind că vânzările legale cresc și, implicit, cresc şi taxele plătite.

“Un punct procentual de contrabandă recuperat de piața legală înseamnă sume suplimentare anualizate la bugetul de stat de circa 35 milioane de euro. Trebuie însă subliniat că acești bani la buget se obțin cu eforturi și resurse suplimentare. Numai pentru valul de percheziții și arestări presupus de destructurarea grupării de la Constanța a fost nevoie de o desfășurare de forțe însumând 180 de polițiști! Iar aceste eforturi ale Poliției, Vămii, Poliției de Frontieră, sprijinite și de companiile de tutun, trebuie să continue, pentru ca piața neagră să nu intre din nou pe un trend ascendent”, a afirmat acesta,

Conform lui, rețelele de infractori se adaptează rapid, iar autoritățile sunt nevoite să acționeze în mod corespunzător. Eforturile trebuie susținute și de un cadru fiscal echilibrat.

“În acest sens, sperăm ca grupul de lucru de la Ministerul Finanțelor să nu saboteze acțiunile Agenției de Administrare Fiscală, Direcției Generale a Vămilor, Poliției de Frontieră, Inspectoratului General al Poliției, și să găsească soluția optimă pentru cursul de schimb la care se va calcula acciza, atât pentru buget, cât și pentru producătorii legali”, a declarat Adrian Popa.

“Speram ca descreșterea să nu fie temporară”

Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania și Bulgaria, a spus că speră ca descreșterea înregistrată să nu fie temporară și eforturile autorităților pentru a securiza “zonele fierbinți” să fie de succes.

“De curând, a fost convenit acordul de mic trafic de frontieră între România și Ucraina, iar consecințele acestuia în materie de trafic ilicit nu vor întârzia să apară. De asemenea, conform studiului Novel, zona de Vest a devenit în septembrie cea mai afectată de piața neagră, după ce, pe tot parcursul anului 2014, regiunea nord-est  înregistrase cele mai mari cote ale comerțului ilegal cu țigarete”, a declarat Sorana Mantho.

Cei trei producători de tutun consideră că pentru a reduce piaţa neagră este necesară şi clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, deoarece comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora: piețe, oboare, stații de metrou etc.