Stiri: Stiri

Piața obligațiunilor de companii s-a înjumătățit

26.08.2013

În luna august piața globală a obligațiunilor de tip corporativ s-a înjumătățit comparativ cu aceeași perioadă din 2012 la valoarea minimă din ultimii cinci ani. Companiile au preferat pentru moment să își amâne planurile de finanțare fiind astfel descurajate de creșterea randamentului titlurilor de Trezorerie a Statelor Unite.

Astfel, companiile cu rating de credit recomandat investițiilor pe termen lung au reușit să atragă la început de august doar 61 miliarde de dolari prin intermediul emisiunilor de obligațiuni. A fost atins astfel cel mai scăzut nivel din 2008 comparativ cu aceeași perioadă din 2012, notează agenția Mediafax.

Declinul este o cauză a semnalelor transmise până acum de către Rezerva Federală a Statelor Unite în ceea ce privește reducerea programului de relaxare cantitativă din luna septembrie. Programul înseamnă preluarea de obligaţiuni din piaţă de către banca centrală în valoare de 85 miliarde de dolari pe lună.

Preşedintele băncii centrale a Statelor Unite ale Americii, Ben Bernanke, a făcut publice în luna mai primele detalii legate de reducerea programului. Din acel moment, randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a crescut la peste 2,9%, faţă de 1,61% la începutul lunii mai, conform Financial Times.

Sursă: Mediafax