Stiri: Finante

Piaţa ofertelor publice iniţiale a continuat să ia avânt anul trecut, în Europa

26.03.2014

În Europa, piaţa ofertelor publice iniţiale a continuat să ia avânt în 2013, în ultimele trei luni fiind listate cu succes mai mult de 100 de companii, care au adus mai mult de jumătate din sumele obţinute în întregul an, potrivit PwC.

Volumul mediu al ofertelor publice iniţiale din Europa s-a dublat, iar valoarea totală a acestora a crescut de la 15,3 miliarde de euro, în 2012, la 26,5 miliarde de euro anul trecut (+135%), în ciuda scăderii numărului de listări cu 3%, la 279, faţă de 288 în 2012.

Principala piaţă în funcţie de numărul IPO-urilor derulate şi al sumelor obţinute în urma acestora a rămas şi anul trecut Londra, valoarea IPO-urilor crescând cu 9,3 miliarde de euro (180%) faţă de 2012 la 14,4 miliarde de Euro. Avansul a fost determinat de creşterea cu 41% a numărului listărilor de la 73 la 103 şi de prezenţa ofertelor mai mari cum ar fi Royal Mail sau Merlin Entertainments.

În plus, PwC se estimează ca multe companii de retail şi de bunuri de larg consum să se listeze în prima jumătate a acestui an, ca rezultat al vânzărilor puternice înregistrate în perioada sărbătorilor de iarnă. Dovezi ale acestor previziuni s-au văzut deja în recentele listări la Londra ale Lenta, AO World, Poundland, Pets at Home şi Boohoo.com.

“Redresarea IPO-urilor pe care o aşteptam cu toţii a venit. Activitatea de listare este în creştere pretutindeni în Europa şi de asemenea şi competiţia pentru atragerea listărilor. Bursele se vor lupta pentru a atrage candidaţi pentru listările publice iniţiale, iar Bursa de la Bucureşti trebuie să demonstreze că este o platformă viabilă ce poate atrage finanţare în condiţii similare celor oferite de Varşovia, Viena şi Praga”, a declarat Sergiu Gherasim, Director, Liderul Echipei de Servicii pentru Piaţa de Capital, PwC România. 

De asemenea, sectorul tehnologic va continua să genereze în continuare un număr considerabil de IPO-uri în 2014 – deşi pieţele din SUA sunt varianta evidentă pentru companiile din tehnologie, nou lansatul High Growth Segment al Bursei de Valori din Londra ar putea fi o alternativă viabilă pentru acele companii care au o afinitate mai mare sau se adaptează mai bine pieţelor şi investitorilor din Marea Britanie.