Stiri: Constructii

Piata rezidentiala in 2021.

Piaţa rezidenţială în 2021: Se vor înregistra creşteri de 5-10%

18.05.2021

Piaţa rezidenţială în 2021. Preţul mediu în sectorul rezidenţial din România ar putea creşte în acest an cu 5-10%, arată un studiu realizat de RE/MAX România. Apartamentele şi duplexurile sunt proprietăţile cele mai căutate în România, iar piaţa de lux a rămas constantă, familiile şi cuplurile tinere alcătuind, de obicei, majoritatea cumpărătorilor în România. Factorii cheie care influenţează piaţa sunt, în principal:

 • accesibilitatea
 • rata de ocupare a forţei de muncă
 • rata dobânzilor.

Piaţa rezidenţială în 2021. Tendinţe

De la începutul pandemiei, vânzătorii din România au fost mai reticenţi în a-şi pune pe piaţă proprietăţile, aşteptând să observe cum va decurge situaţia economică. Specialiştii estimează că acest trend se va menţine şi pe tot parcursul anului 2021.

La nivelul anului precedent, preţul mediu de vânzare pentru casele unifamiliale a fost de 182.500 de euro în zonele urbane şi 116.250 euro în zonele rurale, în creştere comparativ cu 2019, când acest indicator a fost de 175.000 de euro pentru zona urbană şi de 90.000 euro în rural.

Preţul mediu pentru apartamente

Pentru apartamente, preţul mediu de vânzare în 2020 a fost 67.250 de euro în urban şi 45.000 de euro în rural, cu un an în urmă fiind în zonele analizate de 65.000 de euro, respectiv 42.500 euro.

În prezent, România este o piaţă echilibrată, cumpărătorii care achiziţionează pentru prima dată fiind cei care conduc cererea generală. Pentru acest an, specialiştii RE/MAX România estimează că preţul mediu în sectorul rezidenţial va creşte cu 5-10%.

Piaţa rezidenţială în 2021. Ce se întâmplă la nivel european?

La nivel european, studiul despre impactul pandemiei asupra industriei real – estate arată că unul dintre cele mai relevante trenduri, menţionate de circa jumătate dintre regiunile chestionate, constă în apetenţa cumpărătorilor pentru relocarea în zonele rurale, pentru a se bucura de proprietăţi mai mari şi spaţiu mai amplu.

Astfel, pe măsură ce Europa continuă să traverseze noile realităţi provocate de pandemie, pieţele imobiliare de pe întregul continent dau semne de continuă creştere. Specialiştii anticipează o evoluţie a mediei de preţuri pentru sectorul mid-to-hight, cu un deficit de stoc în cazul apartamentelor din centrele urbane şi a caselor unifamiliale din ambele zone (rural şi urban). Conform datelor analizate, începând cu martie 2020, 30% dintre europeni au luat în considerare relocarea şi 40% dintre aceştia vor lua în considerare intrarea pe piaţa imobiliară în 2021, pentru a cumpăra sau a vinde.

Relocarea în zonele rurale

Relocarea în zonele rurale a devenit un trend major în toată Europa în perioada COVID-19. Jumătate dintre regiunile chestionate în cadrul studiului RE/MAX arată că mulţi cumpărători vor să se mute în acest an. Ei caută proprietăţi mai mari şi spaţiu mai amplu pentru a găzdui birourile de acasă.

Conform studiului, angajamentul pieţei din majoritatea ţărilor chestionate rămâne constant, însă în unele state vânzătorii au ezitat să-şi listeze proprietăţile din cauza situaţiei economice generate de pandemie, cum este şi cazul României, pe lângă următoarele ţări:

 • Franţa
 • Germania
 • Grecia
 • Irlanda
 • Italia
 • Polonia
 • Slovacia
 • Elveţia

Citeşte şi Investiţii imobiliare 2021. Ce estimări există pentru acest an?