Stiri: Economie

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii – 580 milioane dolari, în primul semestru

21.10.2014

În prima jumătate a acestui an, piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat o scădere de 24%, la 580 milioane dolari, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut,  conform barometrului EY – M&A Barometer România.

În timp ce România înregistrează un declin, majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est (CSE) au cunoscut o intensificare a activității de fuziuni şi achiziţii. În regiune au fost realizate un număr total de 629 de tranzacţii, precum şi creştere semnificativă, de 35,9%, a valorii estimate a pieţei. Avansul a fost general, în principal, de o megatranzacţie care a avut loc în Cehia.

Tranzacţii sub pragul de 20 milioane euro

„Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii din prima jumătate a anului 2014 a fost dominată de tranzacţii sub pragul de 20 de milioane euro. Chiar dacă au apărut anumite tranzacţii mari în sectorul serviciilor financiare, energiei şi materialelor de construcţii, acestea urmează să se finalizeze în 2015”, a explicat Florin Vasilică, partener şi lider al departamentului Servicii de asistenţă în tranzacţii, EY România.

În Europa Centrală şi de Sud-Est, majoritatea companiilor care au făcut obiectul tranzacţiilor au avut cumpărători din aceeaşi regiune geografică, numărul acestora cumulând 51% din totalul tranzacţiilor. În plus, este de evidențiat faptul că tranzacţiile au fost încheiate mai ales de investitori strategici. Cea mai atractivă industrie pentru cumpărători a fost tehnologia informaţiei (IT), însă în ceea ce privește valoarea, cele mai mari tranzacţii au vizat industria chimică.

În ţara noastră, cele mai multe companiilor româneşti care au făcut obiectul unei tranzacţii au avut cumpărători din România. Numărul acestora au cumulat 66% din totalul tranzacţiilor, cea mai atractivă industrie fiind IT-ul. În ceea ce privește valoarea, cele mai mari tranzacţii au vizat sectorul de energie şi minerit, cel de produse alimentare și băuturi, şi transporturi.

„Piaţa locală a tranzacţiilor de mărime medie a înregistrat semnale pozitive puternice, cu numeroase tranzacţii în sectorul TMT (tehnologie, media şi telecomunicații). Alte sectoare în care s-a observat o accelerare a activității de fuziuni și achiziții au fost: energie, transporturi şi serviciile financiare. În plus, am remarcat un semnal pozitiv și din partea cumpărătorilor prin creșterea numărului de tranzacții urmărite de către fondurile de private equity, prin noi investiții sau achiziții efectuate de companiile din portofoliu, dar și o serie de tranzacții secundare”, a precizat Florin Vasilică.

Procentul investitorilor financiari a crescut

În prima parte a anului, tranzacţiile finalizate de investitorii strategici au reprezentat 49% din numărul total, cu 10% mai puţin față de anul anterior, în timp ce procentul investitorilor financiari a crescut la 51% din totalul celor prezenți pe piață, față de 41% în primul semestru din 2013. Acest lucru indică o disponibilitate mai mare a fondurilor private de investiţii de a investi în România.

De unde au provenit cele mai multe investiţii

Raportul EY mai arată că dintr-un total de 19 tranzacţii efectuate de investitori externi, cele mai multe investiții au provenit, în mod egal, din Canada, Luxemburg şi Germania – fiecare cu câte 11% – în timp ce în primul trimestru al anului 2013 cei mai activi investitori externi au fost din Polonia (15%).

„SUA este singurul investitor cu o prezență constantă pe piața din România în ultimii doi ani, cu un nivel al investițiilor de 5% din total, în primul trimestru din 2014, faţă de 12% anul trecut”, au explicat specialiştii EY.

După numărul de tranzacţii, sectorul IT a fost cea mai atractivă industrie, cu 9 tranzacţii în primul semestru al acestui an. Acest domeniu a fost urmat de sectorul de media şi telecomunicaţii (cu 7 tranzacţii) şi servicii (cu 7 tranzacţii).

Sectorul de energie şi minerit, cele mai mari tranzacţii

În ceea ce privește valoarea tranzacțiilor, cele mai mari tranzacţii au vizat sectorul de energie şi minerit, urmat de transporturi şi servicii financiar-bancare.

“Consolidarea sectorului energetic a fost cea mai vizibilă tendinţă din piaţă, în care cea mai atractivă zonă pentru investiții a fost cea a energiilor regenerabile. Astfel, parcurile de energie fotovoltaică şi microhidrocentralele au atras jumătate din numărul de tranzacţii finalizate în primul semestru din 2014”, potrivit studiului citat.

A doua tendinţă vine dinspre sectorul serviciilor financiar-bancare. Astfel, se marchează i consolidare a sectorului financiar, cu tranzacții majore în domeniul bancar şi de asigurări, dar şi alte zone, inclusiv cea de leasing.

„În ceea ce privește vânzătorii, am observat o schimbare în activitatea antreprenorilor români, cărora EY le oferă suport în mod deosebit, aceștia devenind mult mai atenți la realităţile pieţei. Drept urmare, am văzut o descreștere a așteptărilor acestora privind evaluarea companiilor, o tendință în măsură să susțină în continuare activitatea de M&A în perioada următoare”, a declarat Florin Vasilică.