Piata serviciilor de consultanta

Piața serviciilor de consultanță, evoluție pozitivă în 2018

21.03.2019

În 2018, piața serviciilor de consultanță din România a depășit pragul de 200 milioane euro. Avansul a fost de aproximativ 6%, comparativ cu 2017, conform datelor Horváth & Partners, unul dintre cei mai importanți jucători locali și internaționali de pe piața consultanței în management.

Activitatea companiilor din acest domeniu din regiunea Europei de Est s-a intensificat. De asemenea, și România a urmat această direcție.

De asemenea, pentru anul în curs, reprezentanții Horváth & Partners se așteaptă la același procent de creștere.

Piața serviciilor de consultanță. România, pe locul al doilea în regiune

Potrivit rezultatelor înregistrate de principalele companii de consultanță din regiune, România se clasează pe a doua poziție, în urma Poloniei, ca valoare a serviciilor de consultanță, în 2018.

Pe piața din Polonia, companiile de consultanță au furnizat, în 2018, servicii în valoare de peste 500 milioane euro.

Piața serviciilor de consultanță. Unul dintre cei mai buni ani

“Pentru piața serviciilor de consultanță în management din România, 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani din ultima perioadă. Digitalizarea este, încă din 2017, unul dintre principalele motoare ale pieței. În 2018, am avut un număr semnificativ de cereri de la clienți care doreau să-și crească nivelul de productivitate și să își eficientizeze procesele, astfel că au avut nevoie de consultanță pentru implementarea de servicii digitale. Majorările salariale au pus presiune pe multe companii, determinându-le să aloce mai multe fonduri pentru consultanță în vederea îmbunătățirii performanței și a reducerii de costuri. În ceea ce privește investițiile, din ce am observat, cuvântul de ordine în primul semestru din 2019 va fi prudența, pe fondul noilor modificări legislative”, a declarat Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners Romania.

Sursa citată a mai anunțat că anul trecut s-a înregistrat cea mai mare creștere a cererii de servicii de consultanță din ultimii cinci ani.

Piața serviciilor de consultanță. Cele mai solicitate servicii

Cele mai multe solicitări au venit din partea companiilor din următoarele domenii:

  • servicii financiare
  • sectorul energetic
  • resurselor umane

După aceea urmează sectorul de producție, serviciile, companiile cu profil tehnologic, de media și telecomunicații, precum și cele din retail.

Sectoarele în care s-au observat cele mai importante creșteri în ce privește numărul de clienți sunt producția si retailul. Acestea au avut creșteri de 10%.

Piața serviciilor de consultanță. În ceea ce privește tipul de consultanță, cele mai solicitate domenii au fost:

• consultanța tehnologică, ce presupune sprijin în dezvoltarea și îmbunătățirea de servicii și instrumente în domeniile aplicațiilor mobile, social media, robotizare și automatizări, Internetul Lucrurilor (IoT), Inteligență Artificială (AI). Acest domeniu a înregistrat o creștere de aproximativ 10% în 2018;

• consultanță în îmbunătățirea proceselor operaționale, care a crescut cu 5% anul trecut;

• consultanță în elaborarea sau îmbunătățirea strategiei companiei, unde s-au înregistrat cu 5% mai multe cereri față de 2017;

• consultanță în Resurse Umane și managementul schimbării, care a înregistrat cu 5% mai multe solicitări în 2018;

• consultanța financiară, care a crescut cu 2%, în 2018.

Piața serviciilor de consultanță. Estimări pentru 2019

“2019 se anunță a fi un an extrem de interesant și dinamic pentru segmentul nostru de piață, cel al consultanței în management. Ne așteptăm la creșteri majore în zona de consultanță tehnologică, odată cu avântul global în ce privește automatizările, robotica și tot ce semnifică procesele de Inteligență Artificială. O tendință puternică, manifestată încă din 2017 și care prognozăm că va continua și în următorii cinci ani, este externalizarea în România a operațiunilor unor mari companii europene și americane. Acest proces se mai numește și nearshoring și se realizează în prezent în special cu serviciile de IT. Mai mulți jucători de renume și-au mutat parțial departamentele de dezvoltare pe piața locală, iar în 2018 au consolidat acest proces, printre aceștia numărându-se: Porsche Engineering Group în Cluj-Napoca, Continental AG în Sibiu și Timișoara etc”, a adăugat Kurt Weber.

Citește și Asigurare de sănătate pentru animale de companie

 

 

Citiți și despre: