Stiri: IT&C

Vouchere laptopuri şi tablete Rabla pentru Electrocasnice 2022

Piaţa serviciilor IT&C a ajuns la aproape 12 miliarde euro, în 2020

19.05.2021

Piaţa serviciilor IT&C a crescut cu 23,4% în 2020, iar comerţul en-gros de echipamente informatice şi de telecomunicaţii a avansat cu 20,5% faţă de 2019, rezultând o creştere totală a pieţei de 22,27%, arată o analiză realizată de Arctic Stream.

Valoarea totală a pieţei pentru servicii IT&C şi comerţ cu echipamente de comunicaţii a fost de 58,81 miliarde lei (11,92 miliarde euro), în 2020, comparativ cu 48,10 miliarde lei (9,75 miliarde de euro), în anul anterior.

Piaţa serviciilor IT&C. Rezultate excelente

Rezultatele excelente din sectorul IT&C, de anul trecut, urmează altui an bun (2019), când piaţa serviciilor şi cea a comerţului cu ridicata de echipamente era deja pe un trend ascendent şi înregistra o creştere de 15,35% faţă de 2018. În pofida crizei sanitare mondiale, care a dus la o scădere cu peste 10% a economiei româneşti în trimestrul al II-lea din 2020, nevoia de soluţii pentru munca la distanţă a condus la investiţii din partea companiilor şi a instituţiilor publice în echipamente, servicii pentru comunicaţii, infrastructuri şi soluţii de securitate a datelor, precum şi în capacitatea de comunicare şi colaborare online.

Efectele pandemiei

Pandemia de coronavirus a izbucnit într-un moment de creştere a cererii de servicii pentru digitalizarea operaţiunilor şi automatizări, astfel că noul context global a impulsionat investiţiile în domeniu. Astfel, chiar dacă ritmul de creştere ar putea fi mai puţin spectaculos faţă de anul trecut, piaţa va înregistra o creştere solidă în continuare.

Pe de o parte, la nivel global, compania de consultanţă şi cercetare IT&C Gartner previzionează, în studiul Top Strategic Technology Trends for 2021, că bugetele de investiţii IT vor ajunge la 4,1 trilioane de dolari anul acesta, continuând să crească până la 4,29 trilioane de dolari în 2022, în timp ce avansul global de anul viitor este estimat la 4,6%.

În acelaşi timp, în România, Arctic Stream anticipează o creştere anuală a pieţei de cel puţin 14-15% în următorii 3-4 ani.

Piaţa serviciilor IT&C. 10% din PIB

În plus, dacă în perioada 2015-2020, sectorul IT&C a reprezentat aproximativ 7% din PIB-ul României, în următorii ani, ponderea acestuia ar putea atinge 10%, în contextul în care atât companiile private din diferite industrii (banking, retail, energie şi utilităţi etc.), cât şi instituţiile statului vor continua să investească în transformarea digitală.

„Deşi anul 2020 a pus omenirea în faţa unei situaţii fără precedent în istoria recentă, căile prin care s-a răspuns la această provocare au inclus extinderea muncii la distanţă şi a serviciilor oferite prin internet de către sectorul public şi companiile private. Arctic Stream a răspuns prompt nevoii în creştere de infrastructură IT performantă şi care să devină rapid funcţională, ceea ce a dus la cea mai mare cifră de afaceri şi la cel mai bun profit din istoria companiei noastre. Trendul de transformare digitală a societăţii era deja unul ireversibil, dar ritmul de dezvoltare s-a accelerat, iar obiectivul nostru este să ne adaptăm business-ul pentru a valorifica în continuare oportunităţile acestei pieţe în expansiune”, a declarat Dragoş Octavian Diaconu, fondator şi director general al Arctic Stream.

Citeşte şi Topul aplicaţiilor folosite de români