Stiri: Logistica

Piaţa spaţiilor industriale.

Creştere spectaculoasă pe piaţa spaţiilor industriale

06.05.2021

Piaţa spaţiilor industriale. În primul trimestru din 2021, se remarcă o creştere spectaculoasă a tranzacţiilor pe piaţa de spaţii industriale din România. Conform datelor CBRE, acestea au crescut cu 43%, în primele trei luni ale anului curent, faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

În ianuarie – martie 2021, în ţara noastră au fost închiriaţi în total 264.000 mp. de spaţii industriale.

Piaţa spaţiilor industriale. Cea mai mare tranzacţie

Cea mai mare tranzacţie îi aparţine producătorului de automobile Dacia, care a decis să-şi prelungească contractul pentru cei 68.000 mp ocupaţi în proiectul din judeţul Argeş, deţinut de fondul de investiţii Globalworth.

Volumul total de spaţii industriale

Din volumul total de spaţii industriale tranzacţionat la nivel naţional, mai mult de jumătate a fost înregistrat în Bucureşti, în timp ce restul ţării a atras 48% din tranzacţiile de închirieri. În această marjă, sud-estul României a fost cea mai dinamică zonă din afara Capitalei, cu 64% din tranzacţii.

La stocul existent de 5,16 milioane mp. de spaţii industriale au fost adăugaţi 61.000 mp, livraţi în primul trimestru, cea mai mare parte fiind construită în regiunea de vest şi nord-vest a ţării, iar până la finalul anului urmează a fi livraţi încă 600.000 mp.

Piaţa spaţiilor industriale. Chirii

În ceea ce priveşte chiriile pentru spaţiile industriale, acestea au rămas stabile, în jurul valorii de 3,90 euro/mp, în primul trimestru. Aceste sunt similare cu valoarea înregistrată la finalul anului trecut.

În prezent, stocul de spaţii de retail din România se apropie de pragul de 4 milioane mp., la finalul primul trimestru fiind de 3,91 milioane mp., după ce 17.000 mp au fost livraţi, arată raportul de specialitate.

Citeşte şi Spaţii industriale România: A fost depăşit pragul de 5 milioane de metri pătraţi!