Stiri: Logistica

Piaţa spaţiilor industriale.

Piața spațiilor industriale și logistice din România, cea mai bună perioadă din istorie

02.09.2019

Piața spațiilor industriale și logistice din România traversează cea mai bună perioadă din istorie. Avansul vine atât din prisma cererii, cât și a ofertei. Astfel, am asistat în ultimii 5 ani la o dublare a stocului total, conform datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Piața spațiilor industriale și logistice din România. 3,61 milioane metri pătraţi

Stocul spațiilor industriale și logistice din țara noastră a ajuns la finalul primului semestru al acestui an la 3,61 milioane metri pătraţi. Peste 85% dintre aceste spații sunt situate în:

  • București
  • Timișoara
  • Ploiești
  • Cluj-Napoca
  • Pitești

Este vorba de orașe care au conexiuni solide la rețeaua națională de autostrăzi.

Unde se află cele mai multe spații logistice și industriale?

Capitala are în prezent un stoc de spații logistice și industriale de aproximativ 1,8 milioane de metri pătrați, având o pondere de 50% în stocul total.

Bucureștiul este urmat de:

  • Timișoara (500.000 mp)
  • Ploiești (350.000 mp)
  • Cluj-Napoca (280.000 mp)
  • Pitești (235.000 mp)

Piața spațiilor industriale și logistice din România.  Livrări noi

În prima jumătate a anului au fost livrate spații noi cu o suprafață de 200.000 de metri pătrați, livrările din București având o pondere de 57% din total (115.000 mp).

În ceea ce privește a doua parte a anului, sunt așteptate noi proiecte care însumează aproximativ 300.000 metri pătrați, dezvoltatorii de spații logistice și industriale menținând astfel același ritm puternic de expansiune.

Piața spațiilor industriale și logistice din România. Ce spun reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox?

Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Primul semestru al anului a fost unul dinamic din punct de vedere al tranzacțiilor de închiriere de spații industriale și logistice, ce au totalizat 235.000 metri pătrați. Bucureștiul rămâne în continuare cea mai atractivă locație, atât din punct de vedere al stocului total cât și al tranzacțiilor încheiate. De asemenea, observăm că tranzacții importante s-au încheiat în Slatina, unde Pirelli își va extinde suprafața de producție cu 62.000 metri pătraţi și în Oradea, oraș în care furnizorul de componente auto Sogefi își va extinde activitatea. Acest lucru reliefează atât potențialul unor astfel de orașe ce nu figurau până acum în topul destinațiilor căutate de marii dezvoltatori și chiriași din domeniu cât și al pieței în general, fiind așteptat ca acest trend pozitiv să continue în următorii ani.”

Piața spațiilor industriale și logistice din România.  Rata de neocupare și chiriile

Rata de neocupare a acestor spații este de aproximativ 6. Nivelul chiriilor contractuale se situează între 3,7 și 4,1 euro/ mp/ lună. Acestea se află pe un trend stabil. România este astfel una din cele mai competitive piețe din Europa în ceea ce privește costurile de ocupare.

Plecând de la planurile de dezvoltare anunțate de marii jucători din această piață, este de așteptat ca stocul spațiilor logistice și industriale din România să depășească pragul de 4 milioane de metri pătrați la începutul anului 2020.

Citește și Cine va construi secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești?