Stiri: IT&C

Piața telecom a crescut la 169 milioane euro, în trimestrul 4 din 2013

19.02.2014

Vânzările de bunuri folosință îndelungată au crescut în trimestrul patru al anului trecut cu aproape 11%, comparativ cu aceeași perioadă din 2012, singurele sectoare care au fost pe minus fiind cele de imprimante și multifuncționale și piața foto, potrivit unui studiul realizat de GfK.

În 2013, per total, vânzările au avut un avans de 7 puncte procentuale.

În segmentul telecom, valoarea nesubvenţionată a pieței a avut în ultimul trimestru din 2013 o creștere de 21%, la 169 milioane de euro.

Pentru întregul an, avansul acestui segement a ajuns la 17%, creșterea fiind susținută de vânzările mari de smartphone-uri. În rest, piața de telefoane mobile a raportat o descreștere de două cifre.

Și piața electrocasnicelor mici a înregistrat  o creștere importantă, de 13%, pe fondul rezultatelor bune obținute de Black Friday.

”Majoritatea categoriilor de produse au înregistrat rate de creștere de două cifre față de același trimestru din 2012. În decembrie, cea mai bună lună din punct de vedere al vânzărilor pentru electrocasnice mici, consumatorii au continuat să cumpere produse din categoria de îngrijire personală, în special aparate de îndepărtat părul, dar și storcătoare”, au arătat realizatorii studiului.

Ultimul trimestru al anului trecut a fost unul bun și pentru segmentul electronicelor care a crescut cu 8%, la 119 milioane de euro. Peste jumătate din aceste vânzări au fost realizate în luna noiembrie, vânzările de televizoare cu ecran plat fiind foarte mari, iar cele pentru aparate din categoriile audio, video, console de jocuri și sisteme de navigație înregistrând un declin.

Piața electrocasnicelor mari a a crescut în perioada analizată cu 8%, la 113 milioane de euro, produsele cele mai vândute fiind mașinile de spălat rufe, uscătoarele și mașinile de spălat vase.

Segementul IT a înregistrat un avans de 7,6%, față de trimestrul 4 din 2012, ajungând la 163 milioane de euro.

”Cu excepția calculatoarelor desk, campaniile de Black Friday și de Crăciun au adus categoriilor IT evoluții pozitive”, au explicat reprezentanții GfK.

Pe piaţa de imprimante și multifuncționale s-a înregistrat o scădere 3%, față de aceeași perioadă a anului trecut, la 10 milioane de euro, în timp ce vânzările de camere foto digitale au fost mici în sezonul de vară și piața a scăzut cu aproape 13% în primele trei trimestre ale lui 2013.