Stiri: Companii

Piaţa tranzacţiilor cu spaţii de birouri, avans de 27% în primele 6 luni

28.07.2014

În primul semestru din acest an, ponderea tranzacţiilor de relocare cu spaţii de birouri de peste 3.000 de metri pătraţi a fost de 44%, faţă de 21% în prima jumătate a anului 2013). În acelaşi timp ponderea tranzacţiilor sub 1.000 metri pătraţi a coborât la 27%, comparativ cu nivelul de 40% în primele şase luni ale anului trecut.

Per total, piaţa tranzacţiilor cu spaţii de birouri a crescut cu 27%, motorul pieţei de birouri fiind segmentul de relocare, care a avansat cu 61%, spre deosebire de segmentul reînoirilor de contracte, aflat în scădere cu 33%.

Astfel, în prima jumătate din 2014, piaţa închirierii spaţiilor de birouri a cunoscut o schimbare radicală de structură.

„Piaţa închirierilor de birouri îşi păstrează şi în S1 2014 dinamismul observat în ultimii doi ani, ceea ce ne susţine opinia că încrederea managerilor în economia românească înregistrează un trend ascendent. Sperăm că semestrul doi din 2014 să fie la fel de activ şi atât companiile mari cât şi companiile medii să accelereze procesul de relocare în sedii cu o calitate mai bună, deoarece piaţa oferă soluţii competitive în acest moment”, a afirmat Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / Corfac International.

Al doilea an consecutiv de creştere

Per total, în prima jumătate a anului, piaţa tranzacţiilor cu spaţii de birouri s-a ridicat la un volum total de 132.009 metri pătraţi, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Este al doilea an consecutiv în care piaţa de birouri din Capitală creşte în primul semestru, acesta fiind un semn că întreg anul se va dovedi mai bun ca precedentul, în ceea ce priveşte tranzacţiile de birouri.

Segmentul de relocare

Motorul pieţei de birouri a fost segmentul de relocare, care a fost în creştere cu 61%, spre deosebire de segmentul reînoirilor de contracte, aflat în scădere cu 33%.

În prima jumătate din 2014, volumul spaţiilor tranzacţionate de către chiriaşi noi, cunoscute ca tranzacţii de relocare a întrecut volumul spaţiilor pentru care s-au reînoit contractele vechi de închiriere. Astfel, relocările au totalizat 106.750 metri pătraţi şi au întrecut reînorile de contracte, care au totalizat doar 25.259 metri pătraţi şi au suferit un recul, cu 33%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Vedete au fost tranzacţiile de preînchiriere şi de expansiune a spaţiilor de birouri, acestea înregistrând creşteri notabile faţă de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, ele reprezentând de altfel şi un semn pozitiv pentru viitorul acestei pieţe”, au mai precizat reprezentanţii ESOP.