PIB-ul României a scăzut cu 1%, în trimestrul al doilea

14.08.2014

Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al doilea din acest an, în termeni reali, cu 1% comparativ cu primele trei luni din 2014, potrivit datelor estimate transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.

În primul semestrul al anului, PIB-ul a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

De asemenea, Guvernul României a transmis un comunicat de presă în care precizează că ţinând cont de datele oferite de Institutul Naţional de Statistică, rezultă că România continuă creşterea economică, pe fondul evoluţiei pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor.

“Creşterea economică în semestrul 1 2014, comparativ cu semestrul I din 2013, este de +2,6%, pe serie ajustată, România continuând să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa”, potrivit sursei citate.

Astfel, ţara noastră continuă să aibă una dintre cele mai solide creşteri din Uniunea Europeană, în contextul în care o serie de măsuri prevăzute în pachetul mai amplu de măsuri de stimulare a economiei şi creare de noi locuri de muncă, precum reducerea CAS, nu au fost încă implementate.

Indicatori economici precum consumul şi exporturile au crescut în primul semestru cu 8%, în timp ce somajul nu a cunoscut o creştere, în contextul unui nivel în continuare scăzut al inflaţiei. Astfel,  Guvernul României îşi menţine prognoza de creştere economică de 2,5% pentru anul 2014.

Citiți și despre: