Stiri: Economie

PIB-ul României va crește cu 3,1% în 2015

18.03.2015

Redresarea economică din zona euro va fi susţinută în acest an de scăderea prețului petrolului şi de programul de relaxare cantitativă (QE). Astfel, după un an de creştere timidă în 2014, zona euro a pășit în 2015 impulsionată de aceste două motoare importante de creștere, conform prognozei EY – Eurozone Forecast (EEF).

Acești doi factori vor accelera creșterea PIB-ului zonei euro de la 0,9% în 2014 la 1,5% în acest an, urmat de 1,8% în 2016.

PIB-ul României este estimat să înregistreze o creștere de 3,1% în 2015, susținută de o creștere rezonabilă atât a cererii interne cât și a celei externe.

“Autorităţile trebuie să profite de pe urma acestei perioade de îmbunătăţire a condiţiilor economice pentru a atenua orice fel de impact pe termen scurt al reformelor, astfel încât să culeagă roade pe termen lung. Continuarea reformelor de pe piaţa muncii, cele privind sistemele fiscale, precum şi partea de reglementare vor duce toate la îmbunătăţirea perspectivelor de creştere economică pe termen lung. De asemenea, îmbunătăţirea situaţiei financiare şi economice aduce companiile într-o situație cheie de decizie – investim pentru viitor sau încasăm profiturile acum, cu riscul pierderii avantajului competitiv pe termen lung? Balanţa dintre aceşti doi factori se va înclina diferit în rândul diverselor sectoare economice, unele țintind mai degrabă investiţiile şi crearea de locuri de muncă urmărind astfel îmbunătăţirea mediului de business atât pe piaţa locală, cât şi în Zona Euro”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

Riscuri pentru stabilitatea economică

Între timp, criza din Ucraina și negocierile dificile privind datoriile Greciei vor continua să reprezinte un risc pentru stabilitatea economică și financiară în următoarea perioadă de timp.

În ceea ce priveşte preţul petrolului, se estimează atingurea unei medii de 55 de dolari pe baril, comparativ cu aproximativ 100 de dolati pe baril în 2014. În acest context, EY – Eurozone Forecast prognozează o creștere de 1% până la 1,5% a veniturilor reale ale consumatorilor din Zona Euro în 2015.

De asemenea, se estimează o creștere a veniturilor reale ale gospodăriilor de 2,5% în acest an, în măsură să permită o creștere a cheltuielilor de consum de la 0,9% în 2014 la 1,6% în acest an. Însă, pe măsură ce gradul crescut al ofertei forței de muncă va continua să țină pe loc veniturile salariale în următorii ani, o creștere a cheltuielilor de consum este de așteptat să rămână constantă în jurul valorii de 1,5% începând cu 2016.

„Efectul negativ al scăderii preţului la petrol a constat în scăderea accentuată a inflaţiei, de la un nivel deja coborât, de 0,4% în octombrie, la -0,6% în ianuarie, şi în intensificarea temerilor legate de efectele prelungite ale scăderii prețurilor în Zona Euro. Prin intermediul economiei reale şi al impactului cursurilor de schimb, inflaţia în Zona Euro este aşteptată să crească de la -0,2% în 2015 la 1,1% în 2016 şi la 1,7% până în 2019”, se mai arată în raportul EY.

Consumul casnic, în creştere

În România, consumul casnic a înregistrat o creștere reală în trei trimestre, inclusiv un procent de 1,4% în trimestrul al treilea. În plus, trendul cheltuielilor ar trebui să fie pozitiv având în vedere o mai mare încredere și creșterea veniturilor reale.

Volumul vânzărilor cu amănuntul s-a consolidat în T4 2014. În privința consumului, prognoza EY estimează o creștere de aproximativ 4% în 2015, cu un ritm apropiat de cel din 2014.

„Producția industrială s-a străduit să facă progrese în 2014 în pofida unui context fragil care a marcat sectorul de producție din Zona Euro. Acest efort a fost reflectat în trei scăderi trimestriale consecutive ale volumelor exporturilor, ceea ce nu este surprinzător după creșterea bruscă a exporturilor înregistrată în 2013. Privind în perspectivă, producția și exporturile ar trebui să înregistreze o creștere solidă în 2015, pe măsură ce economia Zonei Euro se redresează”, conform EY.

Piețele financiare au rămas calme

De asemenea, piețele financiare au rămas calme în ciuda desfășurării crizei din Ucraina, iar leul a fost relativ stabil față de moneda euro, în timp ce ratele dobânzilor pe termen lung care s-au situat cu mult sub 4%.

Totuşi, există îngrijorări cu privire la ritmul lent al privatizării și reformării companiilor de stat.

„Având în vedere perspectivele economice care rămân, în general, optimiste și politicile care nu se depărtează foarte mult de eforturile anterioare, încrederea investitorilor ar trebui să depășească tensiunile generate de recentul dezacord dintre autorități și FMI privind direcția politicilor fiscale și reformele structurale insuficiente”, au mai afirmat reprezentanţii EY.