Stiri: Energie

Pierderile industriei eoliene au crescut cu 1,9 miliarde de lei, anul trecut

12.10.2016

Pierderile nete ale industriei eoliene din ţara noastră au crescut cu 1,9 miliarde de lei în 2015, ajungând la 4 miliarde de lei, cumulat în anii 2014 și 2015, se arată într-un studiu EY România, realizat la cererea Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

Studiul, elaborat strict pe baza situațiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerțului, relevă rezultate îngrijorătoare pentru investițiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiție din sistemul energetic românesc de după anul 1989.

În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 și 2015.

În plus, sectorul energiei din surse regenerabile este în blocaj financiar. Astfel, la nivelul celor doi ani analizați, se constată o depreciere extraordinară a activelor, de 4,1 miliarde de lei. În același timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condițiile în care durata de viață a unei centrale este de 20 de ani

„Investitorii sunt prinși ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de E&Y”, a spus Claudia Brânduș, președinte RWEA.

Totodată, RWEA solicită Guvernului și Parlamentului o acțiune rapidă și responsabilă, care să salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar și care să reclădească încrederea în mediul investițional din România.