Stiri: Economie

Pieţele cu creştere rapidă încep să îşi revină

08.08.2014

În viitor, avansul economic din pieţele cu creştere rapidă va fi generat de urbanizarea şi de dezvoltarea oraşelor mari. Astfel, conform celui mai recent raport Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF), publicat de EY, până în anul 2030, jumătate din cele mai mari 50 de oraşe la nivel mondial vor fi oraşe din pieţele cu creştere rapidă. În plus, studiul mai arată că până în 2020 peste 60% din populaţia Chinei va locui în mediu urban.

Deşi în ultimii 10 ani, pieţele cu creştere rapidă şi-au încetinit rata de dezvoltare în ultima perioadă ratele încep să îşi revină, estimându-se o creştere de 4,5% anul viitor

„Pieţele cu creştere rapidă şi-au revenit într-o oarecare măsură după dificultăţile financiare înregistrate în a doua jumătate a anului 2013 şi la începutul lui 2014, iar datorită populaţiei în creştere accelerată, investiţiilor solide şi adoptării rapide de tehnologii noi, aceste pieţe vor continua să crească rapid pe termen mediu”, au explicat specialiştii EY, în raportul citat.

Provocări de natură geopolitică

Totuşi, în unele economii continuă să existe provocări de natură geopolitică. De exemplu, conflictul în desfăşurare din Ucraina este de natură să altereze perspectivele de creştere în zona emergentă a Europei.

În plus, instabilitatea din Irak a adus riscurile geopolitice în prim-plan şi exercită presiune asupra preţului petrolului.

În schimb, în economii precum India şi Indonezia s-au instalat la putere noi lideri politici, cu referinţe solide în materie de guvernare, lideri de la care se aşteaptă implementarea de schimbări care să accelereze creşterea economică.

Planul de dezvoltare urbană al Chinei

Rezultatul economic agregat al celor mai mari 150 de oraşe din China se va tripla, de la 8 trilioane dolari, la ora actuală, la 25 trilioane dolari până în 2030, potrivit raportului citat.

„Planul de dezvoltare urbană al Chinei, dat publicităţii în martie de către guvernul Chinei, pune consumatorul urban la baza dezvoltării şi prevede ţinte ambiţioase de îmbunătăţire a infrastructurii de cale ferată, reducere a poluării şi adaptare a oraşelor la nevoile noilor generaţii”, spun specialiştii EY.

De asemenea, se preconizează că, până în anul 2030, peste două treimi din populaţia Chinei, Indoneziei, Nigeriei şi Ghanei vor locui în oraşe, în timp ce populaţia din Lagos va creşte cu 13 milioane.

Astfel, la acel moment, un procent de 40% din cele mai mari 50 de oraşe ale lumii (pe baza PIB-ului) se va regăsi în China. În afara Chinei, oraşele Jakarta, Istanbul şi Sao Paulo se vor număra printre cele mai importante douăzeci de oraşe din lume în termeni de rezultate economice.

În ceea ce priveşte America Latină, între 2013 şi 2030, PIB-ul Mexico City va creşte cu peste 60%. Această creştere va fi mai rapidă decât a multor oraşe europene şi japoneze.

„De asemenea, se vor înregistra schimbări extraordinare din punct de vedere al sectoarelor economice prezente în oraşele de pe pieţele cu creştere rapidă. Producţia se va extinde în oraşe care dispun de spaţii de creştere, în vreme ce serviciile financiare se vor accelera în oraşe precum Beijing, Mumbai şi Lagos. Producţia industrială din oraşe cu limitări de spaţiu, precum Hong Kong, Shanghai, Seul, Bangkok şi Sao Paulo, unde terenurile şi forţa de muncă sunt relativ scumpe, va avea o dinamică mult mai lentă decât în alte oraşe, precum Jakarta”, conform sursei citate.

Mexic, Indonezia şi China, printre alte ţări, folosesc această oportunitate ca să lanseze planuri de reformă ambiţioase, ce includ tehnologii sustenabile şi trecerea de la concentrarea pe producţia intensivă la alte sectoare economice.

Îmbătrânirea populaţiei

Studiul mai arată că diversele tendinţe demografice din oraşele aflate în ţările cu dinamică de creştere pozitivă aduc cu ele şi provocări şi oportunităţi. Astfel, pentru ţări precum Rusia, Polonia, Coreea de Sud şi China, se preconizează că, până în 2030, vor fi mai puţin de cinci angajaţi care să susţină o persoană în vârstă.

Prin contrast, India, Indonezia, Egipt şi Africa de Sud vor avea aproape zece angajaţi pentru fiecare persoană în vârstă care are nevoie de susţinere financiară.

„Îmbătrânirea populaţiei se va adăuga la presiunile exercitate asupra serviciilor de sănătate ale oraşelor din Rusia, Polonia şi Coreea de Sud. În plus, poluarea în creştere şi congestiile urbane reprezintă un motiv serios de îngrijorare în multe oraşe asiatice”, au mai explicat reprezentanţii EY.