Stiri: Finante

Pilonul II de pensii, una dintre cele mai de succes reforme structurale din România

30.06.2017

Pilonul II de pensii este una dintre cele mai de succes reforme structurale din ţara noastră, cu cele mai bune randamente investiționale din Europa în ultimii 10 ani, ceea ce nu justifică în niciun fel vreo măsură de afectare a arhitecturii acestuia, cu efecte negative asupra pensiilor viitoare a peste 7 milioane de români, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcționare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuțiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanților la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depășit 35,1 miliarde RON (7,7 miliarde EUR). Având în vedere că, de-a lungul celor 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde RON, diferența o constituie o suma de 6,91 miliarde RON (peste 1,51 miliarde EUR), reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români, conform sursei citate.

Potrivit estimărilor, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II, au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua să crească pe măsură ce sistemul va progresa.

Pentru perioada 20 mai 2008 — 19 mai 2017, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, conform calculelor APAPR, ceea ce reprezintă o cifră remarcabilă, realizată într-un context economico-financiar marcat de multiple crize și turbulențe pe piețele internaționale în ultimul deceniu, precizează sursa citată.

„În acest moment, principala problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuției virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislației actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018. De asemenea, este important de reiterat faptul că banii de pensii private ai românilor sunt investiți în România, contribuind la creșterea economică și crearea de locuri de muncă din țară. Potrivit calculelor Asociației, peste 92% din investițiile Pilonului II sunt realizate în România”, au mai afirmat reprezentații APAPR.