Plafonul de prescripţie a medicamentelor pentru pensionari a fost majorat

09.09.2015

Guvernul a decis astăzi ca pensionarii ale căror venituri provenite numai din pensii sunt de până la 700 de lei pe lună să beneficieze de creştereacu 10% a plafonului prețului de referință sau prescripție a medicamentelor compensate. Executivul a aprobat o Hotărâre în acest sens, care va intra în vigoare de la 1 octombrie.

Astfel, cei aflaţi la pensie şi care obțin aceste venituri le vor fi acordate reţete compensate în proporție de 90%, prescripții a căror contravaloare la nivelul prețului de referință este de până la 330 de lei pe lună. Înainte, plafonul prețului de referință era de 300 de lei pe lună.

Hotărârea de Guvern mai prevede ca, tot de luna viitoare, 17 medicamente ce nu se mai regăsesc în ghidurile naționale și internaționale de practică terapeutică să fie retrase din Lista de medicamente compensate şi gratuite.

În urma acestei măsuri va fi creată posibilitatea identificării de fonduri suplimentare, precum și negocierea și încheierea de contracte cost-volum pentru medicamenteinovative care, în urma evaluării efectuate de Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, au primit decizii de intrare condiționată în Listă de compensate.

Noile produse farmaceutice deţin o importanță deosebită în crearea unor medicamente inovative care reprezintă standard de tratament în alte țări din Uniunea Europeană.

 

 

Citiți și despre: