Plafonul pentru programul Prima Casă, suplimentat cu 200 milioane de lei

07.12.2015

În acest an, plafonul pentru programul Prima Casă se majorează cu 200 de milioane de lei, iar din 2016 va fi modificat, astfel că plafonul total de garanții va fi redus la 1,5 miliarde de lei, iar marja de dobândă, aplicată peste ROBOR, scade de la 2,5% la 2%, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu.

„Pentru Prima Casă vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, și în condiții actualizate de cost, de rata dobânzii, adică ROBOR plus 2%”, a ministrul.

Conform acesteia, celelalte condiții de creditare pentru programul guvernamental rămân neschimbate, inclusiv avansul de 5%.

În prezent, plafonul total de garanții acordate de stat în cadrul programului Prima Casă este de 2,6 miliarde de lei, la care se vor adăuga cele 200 de milioane anunțate pentru acest an.

La începutul lunii octombrie, a intrat în vigoare a Ordinului nr.1119/2015, emis de Ministerul Finanțelor Publice, care aduce modificări importante în modul de funcţionare al programului Prima Casă.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a anunţa atunci că odată cu aplicarea noii legislaţii, beneficiarii Prima Casă vor avea posibilitatea achiziționării unei noi locuințe, cu suprafață utilă mai mare sau cu o valoare mai mare decât locuința achiziționată inițial prin program, cu condiția ca aceasta să fie vândutp prin vanzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare –cumpărare a noii locuințe.

De asemenea, creditul acordat inițial în cadrul Programului trebuie să fie lichidat până la data încheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuințe.

În acelaşi timp, plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate în sistem revolving, astfel încât se va asigura continuitatea programului. Prin urmare, sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor la scadență sau anticipat se vor reîntregi plafonul total al garanțiilor și se vor utiliza de către finanțatori pentru acordarea de noi garanții.

De la implementarea programului Prima Casă până în prezent au fost acordate peste 157.000 garanții, în valoare de peste 13 miliarde lei, pentru susţinerea de finanțări destinate achiziţionării sau construcţiei de locuinţe în valoare de peste 26 miliarde lei.

 

 

Citiți și despre: