Stiri: Companii

Planul de remunerare Stock Option Plan

Planul de remunerare Stock Option Plan. Ce avantaje ar avea angajații din România?

24.04.2019

Planul de remunerare Stock Option Plan. Salariații-cheie din țara noastră pot beneficia de planuri de remunerare mai atractive fiscal decât cei din alte țări din regiune, anunță Deloitte România. Astfel, planul de remunerare de tipul Stock Option Plan, care presupune oferirea de acțiuni în cadrul companiei angajatoare salariaților-cheie, în anumite condiții, este mai favorabil fiscal comparativ cu ale altor state din regiunea Europei Centrale și de Est.

Analiza realizată de Deloitte include țara noastră și alte opt state din regiune, și anume:

  • Ungaria
  • Polonia
  • Cehia
  • Slovacia
  • Bulgaria
  • Croația
  • Serbia
  • Letonia

Planul de remunerare Stock Option Plan. Performanța salariaților

„Oferirea de beneficii sub formă de acțiuni în companie este un tip de remunerare prin care angajatorul poate conecta performanța individuală a angajaților din top management cu performanța afacerii, generând atât loialitatea acestora, cât și o motivare suplimentară. Deși fiscalitatea acestui instrument este clar mai avantajoasă decât  elementele salariale uzuale, decizia de implementare ar trebui să fie generată în primul rând de strategia de dezvoltare a afacerii și de nevoia de cointeresare a salariaților în realizarea acesteia”, a declarat Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services, Deloitte România.

Planul de remunerare Stock Option Plan. Facilitățile fiscale

Facilitățile fiscale reprezintă principalele avantaje ale mecanismelor de remunerare bazate pe capitaluri proprii (mai specific, Stock Option Plan) atâta timp cât, de regulă, impozitarea intervine atunci când angajatul vinde acțiunile primite și obține un câștig de capital, și nu când le primește, așa cum se întâmplă cu alte categorii de beneficii, cum ar fi bonusurile în numerar.

„În esență, un Stock Option Plan este bazat pe două elemente: raportarea remunerației la creșterea valorii acțiunilor angajatorului și, implicit, retenția angajatului pe o perioadă mai lungă, fie pentru a beneficia de o valoare mai mare a acțiunilor, fie pentru a încasa dividendele asociate”, spune Elena Răileanu, Manager, Global Employer Services, Deloitte România.

Planul de remunerare Stock Option Plan. Concluzii

Principalele concluzii privind planurile bazate pe acțiuni din cele nouă state analizate:

• Legislațiile din România, Polonia, Serbia, Letonia și Ungaria prevăd facilități fiscale asemănătoare pentru planuri de remunerare ce oferă acțiuni în companie. Principala deosebire este că cel din România este mai favorabil din perspectiva impozitării;

• în Polonia, Letonia, Serbia și Ungaria, facilitatea este similară cu cea din România. Taxarea este amânată până la momentul vânzării acțiunilor;

• totuși, impozitul pe venit pentru câștigurile de capital este mai mare: în Letonia 20%, în Polonia 19%, iar în Serbia și Ungaria, 15%, față de 10%, cât este în prezent în România;

• Legislațiile din Cehia, Slovacia, Bulgaria și Croația nu prevăd planuri de remunerare ce oferă acțiuni în companie care să beneficieze de tratament fiscal favorabil;

• Cu privire la tipurile de planuri care pot beneficia de avantaje fiscale, în unele țări, acestea sunt asemănătoare cu cel din România. De exemplu, în Letonia, planul trebuie să fie de tip Stock Option Plan. În alte țări există și condiții suplimentare. De exemplu, în cazul Serbiei, perioada de angajare în companie nu poate fi mai mică de doi ani.

Pe lângă impozitul pe venit datorat pentru beneficiile primite ca urmare a participării la planuri bazate pe capitaluri proprii, salariații și angajatorii trebuie să ia în considerare și contribuțiile sociale obligatorii. Acestea sunt datorate în fiecare țară, în funcție de legislația locală și europeană în acest domeniu.

Citește și Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. Recomandările făcute de medici