Stiri: Economie

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Planul Național de Redresare și Reziliență: Care sunt principalele priorităţi?

21.01.2021

Planul Național de Redresare și Reziliență. Guvernul României a aprobat Memorandumul „Mecanismul pentru elaborarea poziției Guvernului României cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență” (PNRR). Prin acest act normativ sunt stabilite cinci etape de parcurs în vederea obținerii unui document actualizat, ținta fiind data de 5 martie.

Planul Național de Redresare și Reziliență. Programul de Guvernare

Planul Național de Redresare și Reziliență, actualizat, trebuie să integreze:

  • prioritățile din Programul de Guvernare
  • criteriile Comisiei Europene

Este nevoie de acest lucru pentru a fi relevant și realist. De asemenea, trebuie implicare din partea tuturor instituțiilor cu rol cheie în identificarea și elaborarea de proiecte.

„Am făcut un pas esențial pentru transpunerea în realitate a Planului Național de Redresare și Reziliență. Avem două priorități majore în acest moment. Prima este aceea ca proiectele finanțate prin PNRR să corespundă nevoilor reale de dezvoltare ale României, iar a doua ține de coerența întregului proces, astfel încât să nu existe întârzieri sau sincope în obținerea finanțării. Memorandumul aprobat instituie mecanismele de consultare instituțională necesare pentru ca PNRR să demareze cu succes”, a spus viceprim-ministrul Dan Barna.

Termenul de transmitere către Comisia Europeană

În Memorandum se anunţă că termenul de transmitere către Comisia Europeană a documentului este foarte strâns. Mai exact, este vorba de sfârșitul lunii aprilie 2021. Prin urmare, este necesar un efort conjugat al tuturor ministerele de linie cu proiecte potențiale în PNRR și implicarea Președinției, a Guvernului, a vice-premierului coordonator precum și a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, un rol particular urmând să revină Ministerului Finanțelor.

„Banii din PNRR nu sunt fonduri europene obișnuite, au o flexibilitate extraordinară, Guvernul poate să includă ce proiecte dorește cu condiția să aibă o logică de reformă, de schimbare. Dar aceste fonduri vin cu o constrângere importantă – trebuie angajate sumele până în 2023 și trebuie terminate proiectele până în 2026. De aceea este foarte important să avem consens în Guvern și să ne concentrăm, în această lună de foc, februarie, să avem proiecte care să fie finalizate iar cine le propune își va asuma acest lucru”, a spus Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Planul Național de Redresare și Reziliență. Acţiuni

  • Nominalizarea echipelor (tehnic și coordonatori din ministere): 22 ianuarie
  • Convocarea la sediul MIPE a echipelor tehnice: 25 ianuarie – 23 februarie
  • Transmiterea propunerilor de către ministere: 24 februarie
  • Întâlniri cu partenerii de dialog și centralizare propuneri: 4 martie
  • Actualizarea PNRR: 5 martie

Citeşte şi Investiţii imobiliare: 914 milioane de euro în 2020