Stiri: Finante

Sfaturi pentru practicienii din domeniul consultantei in management

Planul Național de Relansare și Reziliență: Solicitările făcute de AMCOR

24.04.2021

Planul Național de Relansare și Reziliență. Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR) anunţă că în perioada 2020-2021 a elaborat și transmis autorităților mai multe propuneri de actualizare a Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR), precum și propuneri pentru următorul Exercițiu de programare 2021-2027.

Planul Național de Relansare și Reziliență. Reforme şi investiţii

„Propunerile noastre s-au axat în cazul PNRR pe Digitalizare, Retehnologizare-Automatizare, Sănătate, Educație, Sustenabilitate și Reziliență la schimbările climatice, energie, tranziția verde etc. Dat fiind impactul economic creat de pandemie, AMCOR a accentuat, prin adresele transmise, necesitatea fondurilor pentru susținerea mediului de afaceri privat grav afectat de această criză.

După parcurgerea variantei actuale a PNRR, suntem de părere că pe lângă instrumentele financiare pe care mediul privat le va putea accesa prin acest plan, este foarte importantă creșterea semnificativă a alocării către reformele și investițiile susținute de mediul privat, prin granturi acordate acestora în apeluri competitive. Credem că o astfel de măsură va accelera procesul de relansare economică”, au precizat reprezentanţii AMCOR.

Asociaţia mai consideră oportună crearea unui CM PNRR pe modelul programelor operaționale.

Planul Național de Relansare și Reziliență. Fonduri europene

În ceea ce privește Exercițiul de programare 2021-2027, reprezentanţii AMCOR afirmă că fondurile europene vor fi un real ajutor pentru implementarea proiectelor.

„Dorim să subliniem faptul că pentru o absorbție eficientă este foarte importantă finanțarea proiectelor mature, de foarte bună calitate, care sprijină domenii cu valoare adăugată mare, impact economic real, rezultate cuatificabile etc. și eliminarea greșelilor din exercițiile anterioare de programare (ex. principiile ”prețul cel mai mic” și ”primul venit, primul servit” care afectează deseori calitatea proiectelor și nu sunt din punctul nostru de vedere niște criterii corecte de departajare)”, potrivit sursei citate.

AMCOR susţine şi:

  • simplificarea și transparentizarea procedurilor
  • debirocratizarea și digitalizarea
  • o comunicare eficientă între autorități și reprezentanții mediului de afaceri
  • o consultare reală a mediului privat
  • alocarea de fonduri europene acolo unde există o nevoie reală în economia națională

Citeşte şi Fonduri europene 2020. AMCOR propunere măsuri de sprijin pentru beneficiarii POCU 2014-2020