Planuri de investitii 2020

Planuri de investiţii 2020. Companiile rămân optimiste, în ciuda pandemiei

29.05.2020

Planuri de investiţii 2020. În ciuda îngrijorărilor legate de pandemia de coronavirus, companiile rămân optimiste în privința planurilor de investiții străine directe. Acest lucru vine în contextul în care investitorii vor alege țările care au acordat pachete solide de stimulente pentru combaterea crizei COVID-19.

Planuri de investiţii 2020. Amânarea proiectelor

Pandemia a perturbat multe planuri de afaceri, având drept efect amânarea sau anularea a 35% dintre proiectele de investiții străine directe (ISD) din Europa, conform celei de a 20-a ediții a studiului EY Europe Attractiveness Survey. Totuşi, analiza proiectelor de investiții din 2019 evidențiază performanțe anuale mai bune comparativ cu cele din 2018 (0,9%, în creștere de la -4%).

Planuri de investiţii 2020. Riscuri pentru Europa

Un studiu efectuat în aprilie 2020 arată că 49% dintre respondenți consideră că Europa riscă să devină o destinație mai puțin atractivă pentru investiții. Acest lucru vine pe fondul îngrijorărilor legate de o viitoare instabilitate economică provocată de pandemie. Însă, pe termen scurt, investitorii își păstrează optimismul, 51% dintre liderii mediului de afaceri estimează o ușoară scădere a numărului de proiecte inițiate. Totodată, 11% dintre respondenți nu se așteaptă la abateri de la planurile lor de investiții în 2020.

Stimulente guvernamentale

De asemenea, 80% dintre liderii intervievaţi au afirmat că pachetele de stimulente guvernamentale le influențează deciziile de investiții și că vor acorda prioritate țărilor care au implementat măsuri de sprijin mai solide în ceea ce privește combaterea efectelor provocate de pandemie.

„Europa se poate menține atractivă pentru investiții cu condiția să acționeze și să reacționeze hotărât în trei direcții majore: adoptarea tehnologiei, sustenabilitate și rezistența la șocuri a lanțului de aprovizionare, deoarece acestea vor influența viitoarele decizii de investiții. E important ca Europa să rămână o destinație favorită pentru proiectele de investiții, iar, în acest sens, este vital ca guvernele să adopte mentalitatea specifică mediului de afaceri, să facă eforturi în direcția inovării și creării de noi strategii de atragere a investițiilor străine directe, nu numai pentru a reduce șomajul, ci și pentru a sprijini o creștere economică echilibrată”, consideră Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

Planuri de investiţii 2020. Harta investițiilor străine

52% dintre proiectele ISD la nivel global din perioada 2015-2019 au provenit din țări europene. Acest lucru arată că investițiile străine directe din Europa pot reprezenta o forță economică și transformațională.

În 2019, șapte dintre principalele zece țări investitoare la nivel global au provenit din Europa. Aproape un sfert dintre proiecte (23%) au provenit din Statele Unite.

Planuri de investiţii 2020. Franţa

În ceea ce priveşte destinațiile ISD, în 2019, Franța a înregistrat cea mai mare creștere anuală a proiectelor noi. Este vorba de 17%, cu 1.197 de proiecte noi. Astfel, a depăşit, pentru prima dată, Regatul Unit în clasamentul celor mai atractive destinații din Europa. În ciuda unei scăderi a numărului de proiecte de investiții în 2018, analiza arată că proiectele de investiții din Germania au rămas la același nivel în 2019. Vorbim de 971 de proiecte în 2019, comparativ cu 973 de proiecte în 2018.

Regatul Unit

Regatul Unit rămâne însă o destinație atractivă. S-a înregistrat o creștere de 5% a investițiilor, cu 1.109 de proiecte în 2019, la mică distanță în urma Franței. Creșterea investițiilor în Regatul Unit apare concomitent cu o diminuare a preocupărilor legate de Brexit în rândul investitorilor. Aproape un sfert dintre respondenți au indicat incertitudinile legate de Brexit drept unul dintre principalele trei riscuri.

Planuri de investiţii 2020. Domenii

Raportul mai scoate în evidenţă şi creșterea înregistrată de sectoarele care necesită o forță de muncă specializată:

  • construcțiile au marcat o creștere de 158% a proiectelor de investiții străine directe în 2019 (cu 124 de proiecte în 2019, față de 48 de proiecte în 2018),
  • sectorul tehnologiei informației, comunicațiilor și media au avut o creștere de 117% (cu 241 de proiecte în 2019, față de 111 proiecte în 2018).

În timp ce sectorul textilelor și articolelor de îmbrăcăminte din Europa Occidentală a înregistrat performanțe solide, proiectele de investiții străine directe în Europa Centrală și de Est au scăzut cu 22% la nivelul întregului sector. Totuşi, cercetarea arată că aproape patru din zece companii (37%) iau în considerare o extindere a capacităților lor de producție în Europa.

Planuri de investiţii 2020. Sectorul digital

Cu toate că datele sugerează că proiectele din sectorul digital au înregistrat o ușoară scădere anuală (-1%), 55% dintre organizațiile care au participat la studiu intenționează să îmbunătățească:

  • experiența digitală a clienților
  • interacțiunile dintre companie și client.

82% estimează că ritmul de adopție a tehnologiei se va accelera în următorii trei ani.

Locuri de muncă

„Între 2003 și 2017, proiectele de investiții străine directe au generat peste 11 milioane de noi locuri de muncă în Uniunea Europeană. Pe fondul pandemiei, raportul indică un potențial declin, de până la 50% al numărului de noi locuri de muncă create ca urmare a finalizării proiectelor de învestiții. Pentru a se proteja de astfel de potențiale scăderi, guvernele trebuie să își adapteze sistemele de educație, de pregătire și dezvoltare, astfel încât să asigure o forță de muncă cu abilitățile potrivite peisajului post-COVID-19”, conform studiului citat.

Cercetarea sugerează că sectorul digital și cel al serviciilor pentru întreprinderi (inclusiv serviciile juridice și profesionale) au generat aproape un sfert (24%) dintre noile locuri de muncă în 2019. Țări precum Irlanda, Polonia și Portugalia, care atrag proiecte de investiții străine directe ce au în vedere dezvoltarea de software și activități de cercetare-dezvoltare dedicate serviciilor, își vor menține, probabil, niveluri ridicate de noi locuri de muncă create.

Planuri de investiţii 2020. Transporturi

Sectorul transporturilor se confruntă cu cel mai mare risc. Acest sector a contribuit cu 23% din numărul de noi locuri de muncă în 2019. Nivelul este în scădere de la 25% în 2018. Studiul arată că acest sector a înregistrat cele mai mari perturbări la nivelul lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, domeniul are cele mai mari pierderi de venituri. Acest lucru a dus la amânarea, reducerea sau anularea unui procent mai mare de proiecte.

Planuri de investiţii 2020. Lanţurile de aprovizionare

Lanțurile de aprovizionare au fost perturbate la scară largă de pandemie. Pentru a restabili funcționarea acestora și pentru a asigura rezistența la șocuri în viitoarele lanțuri de aprovizionare de la nivelul întregii Europe, respondenții planifică reconfigurarea acestora, prin intermediul unei noi combinații de reshoring, nearshoring și offshoring.

O mare parte din respondenți consideră că pandemia COVID-19, riscul unor viitoare pandemii, schimbările climatice și o intensificare a tensiunilor geopolitice vor amplifica nevoia de lanțuri de aprovizionare flexibile și adaptabile la provocările viitoare.

83% dintre companii anticipează că lanțurile de aprovizionare regionalizate vor înlocui actuala lor infrastructură globală.

Planuri de investiţii 2020. Sustenabilitate

Pe lângă necesitatea unor lanțuri de aprovizionare regionalizate, pandemia a crescut gradul de conștientizare și exigențele legate de sustenabilitate. Astfel, aproape șase din zece respondenți (57%) îşi reiterează planurile de a-și concentra atenția asupra:

  • schimbările climatice
  • sustenabilității

Citeşte şi Schneider Electric România are un nou director de vânzări. Cine a preluat această funcţie?

 

 

 

 

Citiți și despre: