Constructii

Plast Technik

PLAST TECHNIK, 25 de ani de calitate în producția de tâmplărie

01.10.2022

Calitatea serviciilor și produselor oferite reprezintă cea mai bună carte de vizită pentru o companie care activează atât la nivel național, cât și în afara granițelor țării. PLAST TECHNIK, companie care produce ferestre și uși din PVC și aluminiu cu geam termoizolant, a fost înființată în anul 1997 și a pornit la drum cu un colectiv format din numai 5 persoane. Pentru început, activitatea companiei s-a desfășurat într-un spațiu închiriat aflat în vecinătatea aeroportului. Pe măsură ce timpul a trecut și echipa a căpătat mai multă experiență și notorietate în piața de profil, spațiul în care se desfășura activitatea a devenit neîncăpător, motiv pentru care activitatea a fost transferată într-un spațiu mai generos, care a permis desfășurarea în bune condiții a proceselor de lucru. S-a făcut așadar trecerea către un spațiu de producție de 700-800 de metri pătrați, situată în Cluj, iar patru ani mai târziu, compania a închiriat un spațiu de 2.200 de metri pătrați.

Convinși că se îndreaptă într-o direcție bună, pentru a-și putea dezvolta activitatea managementul PLAST TECHNIK a pus accent încă de la început pe investiții, apelând fie la fonduri europene, fie la împrumuturi bancare. În anul 2013 a fost achiziționat un nou spațiu în Turda, unde numai spațiul de producție avea o suprafață de 2.000 de metri pătrați, în momentul de față suprafața de teren ajungând la 27.000 de metri pătrați, iar spațiul de producție la aproximativ 10.000 de metri pătrați.

PLAST TECHNIK a pus accent încă de la început pe investiții, apelând fie la fonduri europene, fie la împrumuturi bancare

25 de ani de activitate

Întrucât anul acesta compania a aniversat 25 de ani de activitate, moment marcant în evoluția companiei, evenimentul a fost sărbătorit alături de angajați, clienți și parteneri. Întreaga echipă PLAST TECHNIK a fost prezentă la eveniment, alături de acei parteneri care au contribuit le dezvoltarea companiei în acest timp, participanții având acces la prezentări din partea companiilor partenere.

„Anul acesta am marcat 25 de ani de activitate, moment deosebit de important pentru PLAST TECHNIK, motiv de sărbătoare, de evaluare a celor mai importante cifre și momente din evoluția companiei, dar și de stabilire a strategiei pentru următoarea perioadă”, ne-a declarat dl. Florin Tătaru, Director General PLAST TECHNIK.

Rezultatele obținute în cei 25 de ani de activitate se datorează atât viziunii și profesionalismului managementului companiei, precum și echipei care susține zi de zi buna desfășurare a activității din cadrul companiei. Chiar dacă echipa a suferit modificări de-a lungul timpului, colectivul actual din cadrul PLAST TECHNIK poate fi caracterizat printr-o viziune comună, o etică deosebită a muncii, dar și o preocupare deosebită de a furniza produse de calitate pentru piața de profil. Din echipa inițială de 5 persoane cu care s-a pornit la drum în 1997 au rămas două, una dintre acestea activând în cadrul departamentului financiar.

Rezultatele obținute în cei 25 de ani de activitate se datorează atât viziunii și profesionalismului managementului companiei, precum și echipei care susține zi de zi, buna desfășurare a activității din cadrul companiei

„Chiar dacă echipa PLAST TECHNIK a suferit modificări de-a lungul timpului, calitatea produselor și serviciilor oferite nu a avut de suferit. Am putea chiar afirma faptul că fiecare membru care a făcut parte din echipă la un moment dat, fie pentru un an, pentru 2 pentru 5 sau 10, și-a adus contribuția la dezvoltarea companiei și a jucat un rol esențial în poziția pe care compania o ocupă în momentul de față pe piață”, afirmă dl. Tătaru.

Evoluția pieței și cele mai importante provocări

Modul în care piața a evoluat a contribuit în mod decisiv la stabilirea strategiei PLAST TECHNIK. Recent, majoritatea piețelor au fost afectate de o lipsă a materiei prime, care s-a răsfrânt și asupra activității celor mai multe companii, acesta fiind și cazul PLAST TECHNIK. Dacă inițial problema a fost reprezentată de lipsa materiei prime, în momentul de față cea mai mare provocare este reprezentată de creșterea costurilor produselor finite, care are un impact important asupra vânzărilor.

„Creșterea prețurilor la combustibil, la energie, dar și modificările survenite în ceea ce privește materia primă au dus la o scădere a vânzărilor pe piața internă, situație care se resimte destul de puternic în piață. Prin urmare, devine cu atât mai important ca produsele oferite de companii să respecte cele mai înalte standarde de calitate, astfel încât beneficiarul final să obțină maxim de beneficii pentru produsul sau serviciul achiziționat”, explică Directorul General.

În momentul de față, cea mai mare provocare este reprezentată de creșterea costurilor produselor finite, care determină un impact important asupra vânzărilor

Investițiile sunt esențiale pentru PLAST TECHNIK

Pentru că o companie nu poate rămâne în top decât investind în permanență în tehnologie, PLAST TECHNIK își continuă strategia de investiții și în 2022. Cea mai recentă investiție a companiei este reprezentată de deschiderea unei noi unități de producție în Ungaria – un spațiu de producție modern de 3.500 de metri pătrați, cu un teren de 20.000 de metri pătrați, unde activitatea a început  la finalul lunii iulie.

Pe plan intern, compania a achiziționat recent un important producător de ferestre și uși din PVC cu geam termoizolant din București, achiziție ce va ajuta la dezvoltarea companiei prin îmbunătățirea marjei de profit  pentru produsele trimise le export.

Un alt proiect de investiții, în valoare de 4,5 milioane de euro, va lua naștere în baza unor fonduri obținute de la Ministerul de Finanțe, care vor ajuta la dotarea fabricii și la retehnologizarea acesteia. În acest fel, va crește eficiența activității de producție, care va avea un impact asupra beneficiarul final. Compania a demarat deja procedurile pentru obținerea PUZ-ului și a autorizației de construcție, urmând ca în 2023 să fie livrate primele utilaje necesare în procesul de producție. Achiziția utilajelor va fi realizată printr-un proces transparent de licitație.

Activitatea companiei a vizat îndeosebi activitatea de export, fapt care a permis dezvoltarea accelerată, precum și practicarea unui adaos comercial foarte bun. În acest moment, societatea se poziționează printre primii 7 producători de tâmplărie PVC și pe locul 5 în ceea ce privește profitabilitatea, conform datelor furnizate de Ministerul de Finanțe.

Exportul, pilonul principal pentru dezvoltare

În momentul de față, societatea produce tâmplărie cu profile Veka, lider mondial în producția de PVC, și Salamander. În afara produselor de calitate superioară pe care le pune la dispoziția clienților și partenerilor, compania oferă, de asemenea, consultanță și servicii de post-vânzare ajustate nevoilor clienților. În acest fel, PLAST TECHNIK rămâne aproape de clienți, chiar și după încheierea procesului de vânzare, asigurându-se că produsele sunt exploatate corespunzător și că se intervine rapid și cu soluții eficiente în cazul în care acest lucru este necesar.

Calitatea serviciilor și produselor oferite reprezintă cea mai bună carte de vizită pentru o companie care activează atât la nivel național, cât și în afara granițelor țării.

În acest moment, societatea se poziționează printre primii 7 producători de tâmplărie PVC și pe locul 5 în ceea ce privește profitabilitatea

„La PLAST TECHNIK depunem eforturi continue pentru a ne susține clienții, astfel încât durata de viață a produselor să fie cât mai mare. Ne folosim expertiza îndelungată pentru a oferi asistență de specialitate clienților, indiferent de produsul pe care aceștia îl achiziționează”, mai spune dl. Tătaru.

Angajații, inima oricărei afaceri

În momentul de față, în cadrul societății activează circa 145 de angajați, care se bucură de o serie de beneficii în cadrul companiei, fie că vorbim despre beneficiile salariale care se negociază anual printr-un proces colectiv, de grija și atenția acordată sănătății și securității în muncă, dar și interesului acordat de companie fidelizării angajaților pe termen lung. Întotdeauna, oamenii care sunt uniți de o viziune comună rămân în cadrul companiei pentru mult timp, aducându-și astfel aportul la dezvoltarea activității și la oferirea unor produse sau servicii adaptate nevoilor clienților.

În plus, echipa se bucură de training-uri periodice, având în vedere faptul că activează într-un domeniu de lucru în care se inovează continuu. Prin urmare, compania pune la dispoziție oportunități periodice de aflare a celor mai noi tendințe în domeniu prin intermediul prezentărilor realizate cu ajutorul firmelor partenere.

PLAST TECHNIK și mediul înconjurător

Un aspect important care trebuie menționat este faptul că PVC-ul se reciclează în proporție de 100%. Acest aspect este deosebit de important pentru activitatea companiei în domeniul protecției mediului. Tâmplăria PVC poate fi demontată, activitate care se realizează atât pe teritoriul țării noastre, cât și în afara granițelor țării. Produsele rezultate sunt astfel reciclate, după care intră din nou în procesul de producție, fapt care asigură un impact redus asupra mediului înconjurător.

„Putem afirma astfel că, pe partea de PVC, nu există deșeuri rezultate din activitate. Tâmplăria PVC poate fi reciclată de aproximativ 7 ori, ceea ce reprezintă un avantaj important în ceea ce privește sustenabilitatea”, explică Directourl General.

Pe partea de PVC, nu există deșeuri rezultate din activitate, întrucât acest material poate fi reciclat de până la 7 ori

PLAST TECHNIK în cifre

În ceea ce privește evoluția financiară, datorită faptului că activitatea de comerț este orientată mai mult către export, rezultatele financiare au reflectat acest lucru. În consecință, anul 2021 a fost un an foarte bun pentru Plast TECHNIC, însă lucrurile sunt incerte pentru anul 2023:

„Nu putem însă face previziuni cu privire la evoluția în perioada următoare, ca urmare a faptului că puterea de cumpărare a scăzut foarte mult. În plus, au apărut provocări suplimentare reprezentate de contextul politic și economic care influențează în sens negativ activitatea tuturor companiilor, indiferent de domeniul de activitate. Prețul petrolului și al energiei sunt cele care influențează în cea mai mare măsură costul materiilor prime, deși în ultima perioadă s-a observat o scădere a prețurilor de la furnizori. Evoluția este însă impredictibilă, motiv pentru care activitatea companiei noastre păstrează în prim plan clientul și nevoile sale, atât pe plan intern, cât și internațional”, concluzionează dl. Florin Tătaru, Director General PLAST TECHNIK.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/barrier-contribuie-la-confortul-romanilor/