Plata defalcata a TVA

Comisia Europeană: România trebuie să renunțe la plata defalcată a TVA

09.11.2018

Plata defalcată a TVA. Comisia Europeană a cerut României să pună capăt mecanismului de plată defalcată a TVA. 20.000 de plătitori de TVA pot respira ușurați, anunță Alex Milcev, Liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România.

Astfel, pe data de 8 noiembrie, Comisia Europeană a decis respingerea cererii de derogare în vederea aplicării mecanismului de plată defalcată a TVA înaintată de țara noastră. Instituția își manifestă îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporționalității și compatibilității cu Tratatul de Aderare. Acest mecanism este considerat contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cât și libertății furnizării de servicii.

Plata defalcată a TVA. O scrisoare de notificare

În plus, Comisia Europeană a decis joi să transmită o scrisoare de notificare formală țării noastre cu privire la mecanismul de plată defalcată a TVA. Astfel, s-a făcut primul pas înspre declanșarea procedurii de infringement.

”Faptul că implementarea acestui sistem încalcă prevederile comunitare a fost subliniat de EY încă din august 2017, înainte de momentul intrării în vigoare a prevederilor legale specifice”, precizează Alex Milcev.

Plata defalcată a TVA. 20.000 de firme

Acest mecanism de plată defalcată a TVA a fost introdus ca fiind opțional din data de 1 octombrie 2017. După aceea, de la 1 ianuarie 2018, plata defalcată a TVA a fost impusă ca obligatorie pentru anumite categorii de plătitori de TVA.

Per total, este vorba de aproximativ 20.000 de companii.

Plata defalcată a TVA. Cont bancar separat

Firmele care aplică acest mecanism trebuie să deschidă un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. în plus, clienții lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA-ul separat în contul furnizorului destinat pentru acest lucru.

Contribuabilul poate folosi suma colectată în contul de TVA exclusiv pentru plata Taxei pe Valoarea Adăugată.

Plata defalcată a TVA. Sarcini administrative majore

”Încă de la momentul implementării, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore pentru persoanele impozabile care își desfășoară activitatea în România, fapt susținut și de Comisia Europeană prin decizia luată și argumentele în sprijinul luării acestei decizii”, explică Alex Milcev.

Plata defalcată a TVA. Normele UE

Comisia Europenă precizează că măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

”În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni (ca urmare a transmiterii notificării formale), Comisia Europeană poate transmite un aviz motivat autorităților române înaintând astfel în procedura de infringement”, mai spune specialistul EY România.

Citește și Black Friday 2018 evoMAG.ro. Anunțul făcut de retailer

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Comisia Europeană: România trebuie să renunțe la plata defalcată a TVA

  1. Pingback: Salariul minim diferentiat 2018, aprobat de Guvern | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.