Stiri: Stiri

Plățile către beneficiarii fondurilor europene vor fi eficientizate

02.06.2014

Guvernul României a adoptat măsuri noi pentru eficientizarea plăților către cei care beneficiază de fonduri europene.Va fi permisă supracontractarea la nivelul programelor operaționale, într-o limită aprobată de ordonatorul principal de credite, în vederea asigurării unei absorbții maxime – se arată în comunicatul MFE.

Măsurile sunt prevăzute în Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale și utilizarea acestora pentru obiectivul convergență, respectiv în Hotărârea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2009, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 218/2012, adoptate în ședința de Guvern de miercuri, 28 mai – se arată în documentul oficial.

Reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontării directe a facturilor prin cereri de plată și eliminarea unor bariere în implementarea proiectelor sunt doar câteva dintre aceste măsuri. La acestea se adaugă și asigurarea sursei pentru plata TVA neeligibilă, aferentă cheltuielilor rambursabile, pentru beneficiarii POS Transport din sectoarele naval, aerian și intermodal.