Stiri: Finante

Plăţile cu cardul în străinătate – Numărul tranzacţiilor, în creştere. Sumele rămân mici

16.09.2015

Românii utilizeată tot mai des cardurile pentru plăţi direct la comercianţi când călătoresc în străinătate, însă valorile tranzacţiilor sunt mici, conform Visa Europa. Astfel, jumătate dintre plăţile în afara ţării sunt mai mici de 20 de euro.

Plata cu cardul este, în special, folosită pentru cumpărături de valoare mică, în timp ce cheltuielile mai mari sunt cele pentru servicii turistice şi transport.

Pe parcusul verii, posesorii de carduri Visa emise în ţara noatră au cheltuit pe parcursul verii circa 48 euro în medie per tranzacţie la comercianţii din afara ţării, Peste treime dintre acestea au valoarea mai mică de 10 euro.

„Românii s-au obişnuit să plătească frecvent cu cardul atunci când călătoresc în străinătate. Am observat în ultimii ani o creştere constantă şi rapidă a numărului de tranzacţii de valori relativ reduse, precum şi o diversificare a categoriilor de comercianţi unde se fac plăţi cu cardurile Visa. Practic, pe lângă locurile unde românii plătesc de regulă cu cardul, respectiv la hotel, în aeroport sau la benzinării, procesăm de exemplu şi plăţi către florării, magazine de suveniruri, poştă sau laboratoare foto”, a declarat directorul regional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe, Cătălin Creţu.

Totuşi, numărul tranzacţiilor este în creştere: românii au realizat cu aproape 30% mai multe plăţi cu cardul la POS în străinătate. În acelaţi timp, valoarea totală a acestor tranzacţii a crescut cu aproape 20%.

Cele mai multe plăţi făcute de români au fost raportate în Franţa, Italia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Germania, Spania, Austria, Suedia şi Belgia..

.

De asemenea, plăţile cu carduri Visa au înregistrat creşteri anuale de două cifre în toate aceste ţări, dar Germania iese în evidenţă printr-un avans important al tranzacţiilor, de 45%.

„Românii au utilizat cel mai des cardurile Visa în afara ţării pentru a plăti produse şi servicii aferente călătoriilor, precum cazarea, închirierea de maşini, transportul feroviar şi aerian sau carburanţi. Practic, aproximativ 30% dintre tranzacţiile cu cardurile Visa în străinătate au fost efectuate la POS-urile instalate la acest tip de comercianţi”, conform Visa Europe.