Stiri: IT&C

Plăţile cu telefonul cresc, însă portofelul mobil nu îl va înlocui încă pe cel tradiţional

21.01.2015

În acest an, plăţile prin intermediul smartphone-urilor vor înregistra o creştere, dar aceste plăți nu predomină. În plus, companiile preiau conducerea în ceea ce privește adoptarea de noi tehnologii, arară Previziunile TMT Deloitte 2015. Astfel, cumpărăturile realizate în magazine prin intermediul telefoanelor smart vor creşte, la nivel mondial, cu peste 1.000%,  în acest an față de anul trecut, însă portofelul mobil nu îl va înlocui încă pe cel tradiţional.

Totuşi, 2015 va însemna apogeul adoptării, pe scară mai largă, a plăţilor în magazine prin intermediul telefoanelor smart, potrivit celei de-a 14-a ediții a raportului Previziuni în Tehnologie, Media şi Telecomunicaţii („TMT Predictions”), realizat de Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global).

 „Telefoanele smart sunt deja folosite pentru a verifica soldul conturilor, viramentele bancare şi pentru tranzacţiile online, însă ele nu au atins încă statutul de ‚portofel mobil’, pe scară mai largă. Deloitte anticipează că 2015 va fi primul an în care toate cerinţele mobile de masă vor fi abordate, astfel încât plăţile prin intermediul smartphone-ului să fie mai uşor de efectuat, cu instrumente prietenoase de securitate pentru utilizator. În România, după lansarea de către Vodafone a serviciului M-Pesa, este de așteptat ca atât Orange, cât și Telekom România, să intre pe segmentul financiar și să ofere soluții de plată mobile, plus alte servicii”, a spus Ahmed Hassan, Country Managing Partner și coordonator TMT Deloitte România.

Cărţile vor domina industria publicaţiilor

De asemenea, potrivit raportului, cărţile vor continua să domine industria publicaţiilor şi vor reprezenta 80% din vânzări, atât ca valoare, cât şi ca volum. Totodată, 2015 va fi anul în care companiile vor fi înaintea consumatorilor în ceea ce priveşte adoptarea noilor tehnologii precum tiparul 3D, Internetul Tuturor Lucrurilor şi dronele.

Vânzările de smartphone-uri nu vor stagna

Mai mult, contrar previziunilor anterioare privind stagnarea vânzărilor de telefoane smart, Deloitte Global estimează că în 2015 vor avea loc un miliard de upgrade-uri, lucru care arată că piaţa nu și-a atins încă nivelul de maturitate sau stagnare.

Totuși, tendința de îmbrățișare în masă a tehnologiei din ultimul deceniu a început să apună, cu excepția tehnologiei portabile (ex. ochelarii smart), care a înregistrat o ușoară creștere.

Deloitte Global prezice că balanța se va înclina în favoarea companiilor, care vor adopta tehnologia purtabilă, tiparul 3D, dronele şi Internetul tuturor lucrurilor, conducând astfel la satisfacerea mai multor nevoi şi la generarea de vânzări mai mari pentru segmentul de business, față de cel destinat utilizatorilor.