Slide

Finante

Plăţile cu telefonul mobil în România

01.08.2017

Deşi unele companii au introdus de ani buni astfel de sisteme de plată, utilizatorii sunt încă reticenți. Telefoanele mobile au devenit un accesoriu indispensabil, iar modul în care sunt folosite zi de zi devine din ce în ce mai complex. Dacă în urmă cu 20 de ani telefoanele mobile îndeplineau doar funcțiile de bază, anume de a suna pe cineva sau de a trimite mesaje, telefoanele zilelor noastre îndeplinesc funcții multiple – internet, jocuri, shopping şi, mai nou, plăți.

Încă de acum câţiva ani, atât companiile de telefonie mobilă, cât şi instituţiile financiare ne promiteau că vom putea achita produsele şi serviciile pe care le cumpărăm mult mai simplu decât în prezent – cu telefonul mobil. Şi, deşi unele companii au introdus astfel de sisteme de plată, acestea încă nu au reuşit să devină foarte populare în rândul consumatorilor, motivul principal fiind îngrijorarea acestora privind securitatea aşa-numitului portofel electronic.

Total contrar acestei temeri, plăţile cu mobilul au o serie de elemente de siguranţă mult mai avansate decât ne imaginăm.

Cum funcţionează plata cu telefonul mobil?

Plata cu telefonul mobil a fost creată utilizând aceleași principii ca cele ale tehnologiei plăţilor cu cardul contactless. Aşadar, nu trebuie decât să atingi cu telefonul un terminal de plată şi să aştepţi confirmarea plăţii.

Plăţile cu mobilul oferă un nivel superior de interactivitate, precum ar fi o evidenţă mai detaliată a cheltuielilor

Ce este tehnologia NFC şi cum face posibilă plata cu mobilul?

Plată cu mobilul este posibilă întrucât dispozitivele pe care le utilizăm au integrată această tehnologie numită NFC (Near Field Communication).

Cu toate că vorbim de o tehnologie de care s-a auzit destul de recent, primul telefon care încorpora tehnologia NFC a fost Nokia 6131. Mai târziu, Google Nexus S a fost primul smartphone care a încorporat această tehnologie, în timp ce, la ora actuală, cele mai multe smartphone-uri au integrat NFC.

Standardul pentru tehnologia NFC a fost aprobat de în urmă cu 13 ani, mai exact între 2003 și 2004 fiind definitivate caracteristicile tehnologiei.

Mai exact, NFC este o tehnologie care permite schimbul rapid de date între două echipamente aflate la o distanţă mică unul de celălalt, până la doi centimetri.

NFC este o tehnologie care permite schimbul rapid de date între două echipamente aflate la o distanţă mică

Near Field Communications implică, prin urmare, o tehnologie Wireless care permite transferul de date de la un dispozitiv la altul, iar pentru ca transferul să funcționeze, ambele dispozitive trebuie să dețină o antenă și un cip NFC.

Securitatea plăţilor mobile

Securitatea tehnologiei NFC există pe mai multe niveluri, în funcție de modul de utilizare al ei. Aşadar, în cazul în care NFC-ul este folosit pentru plăți și se leagă datele cardului de smartphone, datele vor fi stocate fie în telefon, fie în cartela SIM și vor fi, desigur, criptate.

Dacă telefonul mobil este furat sau pierdut, se acţionează fix la fel ca în cazul unui card bancar pierdut. Trebuie să sunaţi rapid la bancă şi la operatorul GSM pentru a bloca telefonul și contul atribuit acestui telefon.

Tranzacţii de aproximativ 1 milion de euro

Tranzacţiile efectuate cu telefonul mobil în România sunt încă la început. Aşadar, conform datelor Netopia, în ceea ce priveşte valoarea plăţilor făcute prin aplicaţia mobilPay Wallet în 2016, aceasta s-a situat la 850.000 de euro, fiind de trei ori mai mare faţă de cea înregistrată anul precedent.

Suma medie achitată cu portofelul digital mobilPay Wallet anul trecut a fost de aproximativ 85 de lei, iar plata medie achitată la hipermarketuri partenere a fost de aproximativ 21 de lei.

În plus, datele NETOPIA arată că, în ultimele 12 luni (iulie 2016-iulie 2017), valoarea plăților făcute prin aplicația mobilPay Wallet depăşeşte 1 milion de euro, fiind de trei ori mai mare față de cea înregistrată în perioada similară din 2015 şi 2016. De asemenea, suma medie achitată cu portofelul digital mobilPay Wallet a ajuns în ultimul an la 90 de lei.

În ultimul an, valoarea plăților făcute prin aplicația mobilPay Wallet depăşeşte 1 milion de euro

În România, plăţile cu mobilul sunt disponibile din 2013

Aplicația mobilPay Wallet a fost lansată în martie 2013 și este disponibilă pentru telefoane smart cu sisteme de operare iOS şi Android. Aceasta poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store şi folosită pentru a efectua plăţi diverse în toate domeniile de interes: facturi, reîncărcări, transport, restaurante, supermarketuri.

Lansată în 2013, mobilPay Wallet este prima soluţie de plată 100% mobilă de pe piaţa locală, recunoscută şi premiată la nivel internaţional. Aplicaţia este disponibilă gratuit în App Store şi Google Play şi poate fi folosită instant, odată ce utilizatorii îşi confirmă cardul în sistemul mobilPay.

mobilPay Wallet este prima soluţie de plată 100% mobilă de pe piaţa locală, recunoscută şi premiată la nivel internaţional

Aplicaţia mobilPay Wallet este cea mai premiată soluţie de plată din România şi primul produs tech românesc premiat şi consacrat în Silicon Valley. Este o soluție complet gratuită pentru utilizatori, iar plățile se fac instant din aplicație sau prin scanarea codurilor QR.

Fiecare plată este securizată, iar utilizatorii mobilPay Wallet achită inteligent, în mii de locuri, online sau offline – la casele de marcat Carrefour, Selgros, Billa şi Cora, facturi de telefonie, internet și TV (Orange, Telekom, Vodafone, UPC), reîncărcarea de cartele prepaid, transport public în diferite orașe ale țării, parcări, rovinietă, taxă de pod Fetești, întreţinere la bloc și chiar restaurante.

De asemenea, consumatorii pot achita produse şi servicii la peste 4.000 de comercianți online, prin simpla scanare a codului QR.