Stiri: Logistica

Se va construi un nou pod peste Dunăre, între Zimnicea și Svishtov

20.04.2019

Pod peste Dunăre Zimnicea – Svishtov. Se va construi un nou pod peste Dunăre. Executivul a aprobat un Memorandum cu privire la realizarea Podului peste Dunăre între Zimnicea – Svishtov. Este vorba de un proiect discutat la nivelul prim-miniștrilor din România şi Bulgaria și în cadrul reuniunii cvadrilaterale din 29 martie, de la Snagov.

Pod peste Dunăre Zimnicea – Svishtov. Dezvoltarea schimburilor comerciale

Noul pod peste Dunăre este necesar în condițiile în care traficul între România şi Bulgaria s-a intensificat. Acest lucru a venit ca urmare a dezvoltării schimburilor comerciale şi a circulaţiei de tranzit, iar în condiţiile actuale de infrastructură transfrontalieră, traversarea fluviului Dunărea se desfăşoară cu dificultate.

Pod peste Dunăre Zimnicea – Svishtov.  Parteneriat public-privat

Soluția propusă pentru realizarea acestui obiectiv este cea a parteneriatului public-privat. Podul peste Dunăre Svishtov – Zimnicea se corelează cu alte obiective de investiţii de infrastructură propuse să se realizeze în parteneriat public-privat în zona de sud a României, respectiv cu Autostrada Bucureşti – Alexandria – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj, cât şi la nivel de regiune România – Bulgaria.

Pod peste Dunăre Zimnicea – Svishtov.  Coridor de tranzit

Noul pod va contribui și la realizarea unor coridoare de tranzit pentru traficul rutier. Acesta va contribui la asigurarea legăturii între Europa Centrală şi de Nord spre zona de Sud a Europei respectiv:

  • Turcia
  • Grecia
  • Albania
  • România
  • Bulgaria

”Având în vedere prevederile legale diferite, obiectivul de investiţii poate fi realizat prin coordonare unitară, dar distinctă pe teritoriul fiecărui stat. Este de menţionat că în conformitate cu un alt act normativ adoptat de Guvern, HG nr. 643/2018, printre proiectele de parteneriat public-privat aprobate se regăseşte şi „Complexul hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopole” pe fluviul Dunărea, proiect complementar care prevede realizarea unei legături rutiere şi de cale ferată între cele două ţări riverane”, precizează Guvernul.

Pod peste Dunăre Zimnicea – Svishtov.  Ministerul Transporturilor

Ministerul Transporturilor şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) vor face în regim de urgenţă demersuri legislative şi organizatorice pentru implementarea cu prioritate a proiectului „Pod peste Dunăre între Svishtov-Zimnicea”, a mai anunțat Executivul.

Citește și Sezonul estival 2019: Cu ce probleme se confruntă litoralul românesc?