Telecomunicatii

Pokémon Go, un joc de milioane de dolari

01.08.2016

Chiar dacă este un joc gratuit, asta nu înseamnă că dezvoltatorul său nu face bani de pe urma lui. S-a lansat doar de câteva săptămâni şi a adus deja milioane de dolari dezvoltatorilor săi. Este vorba de bine-cunoscutul joc Pokémon Go, dezvoltat de compania Niantic. Chiar dacă Pokémon Go este o aplicaţie gratuită, asta nu înseamnă că dezvoltatorul său nu face bani de pe urma jocului.

Lansat în luna iulie a anului curent, Pokémon Go a devenit instant un adevărat fenomen şi a creat o veritabilă isterie la nivel mondial.

Pokemon Go este un joc mobil free-to-play bazat pe realitatea augmentată, dezvoltat de Niantic și publicat de The Pokémon Company. Acesta a fost lansat în iulie 2016 pentru dispozitivele iOS și Android, într-o mare parte din ţările lumii.

Jocul le permite jucătorilor să prindă, să se lupte, și să antreneze creaturi virtuale, Pokemoni, care apar pe ecranele dispozitivelor ca și cum ar fi în lumea reală. Pentru a face acest lucru, utilizatorii trebuie să folosească GPS-ul și camera dispozitivelor compatibile.

Jocul  Pokémon Go funcţonează pe sistemele de operare iOS (versiunea 8 şi 9) și Android (versiunea  4.4 sau mai recent). De asemenea, jocul poate fi instalat şi pe tablete, însă aplicația nu este optimizată pentru aceste dispozitive.

Jocul este free-to-play, însă există posibilitatea de a face achiziţii în aplicaţie, adică de a cumpără anumite articole care oferă funcții suplimentare.

Numărul unu în 36 de ţări

Aplicaţia Pokémon Go a ajuns, în doar câteva săptămâni de când a fost lansată, numărul unu în 36 de state. Jocul a depăşit deja 75 de milioane de download-uri pe iOS și Android, conform datelor companiei de cercetare SensorTower.

Pokémon Go  a depăşit deja 75 de milioane de descărcări pe iOS și Android.

Jocul a avut nevoie de doar 19 zile pentru a depăşi pragul simbolic de 50 de milioane de descărcări la magazinul Google Play. Pentru a înţelege ce înseamnă acest lucru, de exemplu, un alt joc extrem de popular la nivel mondial „Candy Crush” a avut nevoie de 112 zile pentru a depăşi acel prag al descărcărilor.

Pokémon Go a fost creat de Pokemon Company împreună cu Niantic, companie desprinsă din Google anul trecut. Nintendo deţine o treime din Pokemon Company, iar ambele au participaţii la Niantic.

Monetizarea aplicaţiilor mobile

Orice aplicaţie destinată dispozitivelor mobile are trei modalităţi simple de a aduce bani celor care au creat-o. În primul rând este vorba de plăţile pentru descărcarea aplicaţiei, de reclamele din cadrul aplicaţiei sau din cumpărarea anumitor utilități pentru aplicație.

Pokémon Go este, aşa cum am mai precizat o aplicaţie gratuită, deci bani nu au cum să vină din plata pentru descărcarea jocului. În plus, în cazul reclamelor în cadrul aplicațiilor, acestea trebuie să fie cu adevărat relevante pentru cel care folosește aplicație, deoarece sunt supărătoare pentru utilizatori.

Aşadar, cea de-a treia posibilitate de monetizare a aplicaţiilor – cumpărarea anumitor utilități pentru aplicație – poate aduce venituri importante .

Pokémon Go a generat venituri de aproximativ 35 de milioane de dolari doar în primele două săptămâni de la lansare.

Conform firmei de cercetare Venture Beat, aplicaţia Pokémon Go a generat venituri de aproximativ 35 de milioane de dolari doar în primele două săptămâni de la lansare. Mai exact, doar utilizatorii sistemul de operare iOS aduc dezvoltatorilor aplicaţiei 1,6 milioane de dolari în fiecare zi.

Aşadar, un număr semnificativi dintre persoanele care se joacă Pokémon Go ajung să plătească pentru anumite elemente care le fac mai uşoară vânătoare de Pokemoni. În plus, raportul dintre utilizatorii care cheltuiesc bani pe joc şi număr de jucători este de 10 ori mai mare decât cel în cazul popularului joc Candy Crush.

Valoarea de piaţă şi veniturile Pokémon Go

Conform Citibank, dezvoltatorul jocului Pokémon Go, compania Niantic, are, la ora actuală o valoare de piaţă de peste 3,6 miliarde de dolari.

De asemenea, calculele efectuate de bancă mai arată că, în acest an, compania va avea venituri totale de peste 740 de milioane de dolari. Conform analiştilor însă, această estimare este una „conservatoare”.

Compania care a dezvoltat jocul Pokémon Go va avea în acest an venituri totale de peste 740 de milioane de dolari, iar cota de piaţă este estimată la 3,6 miliarde de dolari.