Stiri: Social

Poliţia Română: A fost cel mai sigur Crăciun din ultimii cinci ani

29.12.2015

De Crăciun, Poliţia Română a fost la datorie, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente cu impact asupra siguranței publice. Anul acesta, a fost cel mai liniştit şi cel mai sigur Crăciun din ultimii cinci ani.

Pentru siguranţa cetăţenilor, în perioada Crăciunului, peste 11.600 de poliţişti au acţionat suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în toată ţara, în locurile unde au avut loc manifestări religioase, în zonele cu aflux mare de public, precum şi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier.

Zilnic, au fost în teren peste 4.000 patrule de ordine și siguranță, iar efectivele de poliție rutieră au utilizat aproximativ 800 de autospeciale, din care peste jumătate dotate cu aparate radar.

Sărbătorirea tradițiilor creștine în siguranţă s-a datorat şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă.

Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 9.885 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, au aplicat 1.315 sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 154 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 477 la Legea nr. 171/2010, Codul Silvic şi 6 la Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

De asemenea, în ceea ce priveşte evoluţia accidentelor rutiere se constata o scădere a numărului acestora in ultimii 3 ani. Pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 24.749 de sancţiuni contravenţionale, 16.460 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 560 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune.

Totodată, poliţiştii au retras 1.021 certificate de înmatriculare şi au reţinut 3.386 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 738 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi 641 pentru conducere cu viteză excesivă, restul fiind pentru alte abateri.