Stiri: Social

Codul Rutier 2022

Poliţia Română: Circulaţi preventiv în perioada atenţionării meteo de vreme rea!

19.09.2017

Poliția Română recomandă șoferilor să circule cu atenție sporită și să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere, atunci când circulă în zone cu instabilitate atmosferică. Precizările vin în condiţiile în care Administrația Națională de Meteorologie a emis, astăzi, o avertizare meteo de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului valabilă pentru toată ţara începând din această seară până pe 21 septembrie, ora 23:00.

În condiţiile de instabilitate atmosferică și înrăutăţire a vremii în zonele aflate sub incidența avertizărilor meteorologice, Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să respecte regulile de circulaţie, să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere și să conducă preventiv.

Sfaturile oferite de Poliţia Română:

  • Atunci când circulaţi în condiţii de vânt puternic, aveţi în vedere că rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
  • Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri.
  • Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă şi evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare ale autovehiculului.
  • Sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Totodată, evitaţi oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
  • Înainte de a porni la drum, interesaţi-vă cu privire la condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgeţi. De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.
  • În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.