Stiri: Finante

Politica de coeziune 2023

Politica de coeziune 2023: Ce programe se lansează în august și septembrie?

07.08.2023

Politica de coeziune 2023. Autoritățile de management pentru programele aferente politicii de coeziune au planificat lansarea, în trimestrul al treilea al acestui an, a 150 de apeluri de proiecte în valoare totală de 21,91 miliarde de euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 12,85 miliarde euro.

Dintre acestea, 65 de apeluri în valoare de 17,54 miliarde de euro vor fi lansate prin cele 8 programele naționale și alte 85, în valoare de 4,37 miliarde de euro, prin programele regionale.

Nevoile de dezvoltare ale României

Investițiile vizate de apeluri adresează nevoile de dezvoltare ale României în sectoare precum: eficiența energetică, dezvoltarea rețelelor naționale de autostrăzi și căi ferate, transportul public și infrastructura de metrou, modernizarea drumurilor județene, dezvoltarea IMM-urilor, infrastructura și serviciile medicale, inovarea și digitalizarea, infrastructura serviciilor publice esențiale (apă, deșeuri etc.), protecția mediului, educație, incluziune socială, antreprenoriat și integrarea pe piața muncii.

Politica de coeziune 2023. Principalul obiectiv

„Absorbția fondurilor puse la dispoziția României pentru perioada 2021 – 2027 este principalul obiectiv al activității Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și al autorităților de management ale programelor, iar pregătirea atentă a apelurilor, predictibilitatea și simplificarea accesului la finanțare sunt condiții esențiale pentru a putea atrage banii europeni.

Conform estimărilor noastre, până la final de septembrie vor fi deschise peste 150 de apeluri prin care vor avea acces la finanțare atât unitățile administrativ teritoriale, cât și mediul privat, organizațiile societății civile sau alți furnizori de servicii publice. Multe dintre ghidurile solicitantului pentru apelurile aflate în pregătire sunt deja definitivate, după parcurgerea procedurilor de consultare publică. Apreciez efortul tuturor echipelor autorităților de management în pregătirea acestei etape și sunt convins că, odată cu primele apeluri deschise, interesul tuturor potențialilor beneficiari pentru accesarea finanțărilor va fi pe măsura oportunităților pe care le oferă programele acestei perioade”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

Luna august, „vârful” perioadei de lansare de apeluri

Mai mult de jumătate dintre apelurile programate pentru trimestrul al treilea 2023 vor fi lansate în luna august (81 de apeluri cu o valoare totală de 14,15 miliarde euro), atât prin programele naționale, cât și prin cele regionale.

61 de apeluri, în septembrie

În luna septembrie urmează a fi deschise aproximativ 61 de apeluri. Acestea o valoare totală de aproximativ 4,6 miliarde de euro.

Politica de coeziune 2023

Primele apeluri aferente programelor din politica de coeziune au fost deschise în luna iulie, prin Programul Asistență Tehnică 2021 – 2027 și prin programele regionale, iar prin Programele Educație și Ocupare și Programul Incluziune și Demnitate Socială au fost deja anunțate ghidurile solicitantului și perioada de depunere pentru alte apeluri de proiecte ce urmează a fi deschise în cursul acestei luni.

Pentru implementarea Politicii de Coeziune 2021-2027, România dispune de un buget în valoare de 46,44 miliarde euro, din care aproape 31 miliarde euro fonduri europene. Sumele alocate Politicii de Coeziune vor fi atrase prin 16 programe, 8 programe naționale și 8 regionale.

Programele naționale

Programele naționale, care dispun de un buget total de aproape 35 miliarde euro, sunt:

  • Programul Transport, Programul Dezvoltare Durabilă
  • Programul Educație și Ocupare
  • Programul Incluziune și Demnitate Socială
  • Programul Sănătate
  • Programul Tranziție Justă
  • Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare
  • Programul Asistență Tehnică

În același timp, pentru programele regionale a fost alocat un buget total de 11,50 miliarde euro, sumă ce va fi atrasă, la nivelul regiunilor țării, prin Programul Regional Nord Est, Programul Regional Sud Muntenia, Programul Regional Sud Est, Programul Regional Nord-Vest, Programul Regional Centru, Programul Regional Sud-Vest Oltenia, Programul Regional Vest și Programul Regional București-Ilfov.

Citește și Ce companie va construi Lotul 3 din Autostrada Ploiești-Buzău?