Stiri: Sanatate

Codul Rutier 2022

Poliţiştii protestează pe 25 martie. De ce sunt aceştia nemulţumiţi?

24.03.2017

Pe data de 25 martie, chiar de Ziua Poliției Române, SNPPC și PRO LEX, cele mai mari sindicate din poliție, vor organiza miting de protest în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne între orele 10.00 și 12.00, urmat de un marș până în Piața Victoriei, unde protestatarii vor rămâne până la ora 16.00.

Poliţiştii sunt nemulţumiţi de salarizarea necorespunzătoare și protestează prin metode specifice.

„În timp ce alte categorii de bugetari au beneficiat de creşteri salariale, 84.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au salariul de bază, salariul/solda de funcţie egale cu salariul minim pe economie de 1450 lei. Venitul este completat de norma de hrană şi sporuri în limita a 30% din salariu, calculate la venitul din 2009, dar acestea se acordă în funcţie de condiţiile de muncă (efort fizic suplimentar, muncă în schimburi, muncă de noapte, ore suplimentare, zone izolate, condiţii periculoase etc.)”, au anunţat reprezentanţii sindicatelor.

Nemulţumirea oamenilor legii a condus la proteste de stradă, dar şi la acţiuni specifice, constând în aplicarea avertismentelor ca sancţiuni contravenţionale. Dacă revendicările nu vor fi soluţionate nici după protestele de stradă, poliţiştii sunt hotărâţi să apeleze la noi forme de protest cum ar fi neprezentarea la serviciu din timpul liber dacă dispoziţia şefului nu este scrisă şi nu se asigură cele 12 ore consecutive între două zile de muncă, conform legii, precum şi refuzul de a mai susţine deficitul logistic al instituţiei (consumabile pentru imprimante, coli de scris şi pixuri).