Stiri: Logistica

Portul din Drobeta Turnu Severin

Portul din Drobeta Turnu Severin va fi reabilitat. Ce valoare are investiția?

29.04.2024

Portul din Drobeta Turnu Severin va fi reabilitat. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii portuare în portul Drobeta Turnu Severin”.

Investiții de 124,56 milioane lei

Portul Drobeta Turnu Severin va beneficia de investiţii de 124,56 milioane lei, urmând a fi modernizat, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobate astăzi de Executiv. Prin acest act normativ, se aprobă indicatorii tehnico-economici și se alocă fondurile necesare pentru reabilitarea a două dintre cele trei amplasamente ale portului Drobeta Turnu Severin, respectiv în portul comercial și portul de pasageri.

Lucrări planificate

Pentru portul comercial, principalele lucrări planificate includ:

  • reabilitarea cheului vertical existent pe întreaga lungimea de 300 metri
  • reabilitarea platformei și a liniilor de cale ferată pe o distanță de 260 metri
  • reabilitarea platformei de beton pentru depozitare-operare de mărfuri pe o suprafață de 3.500 mp.

Pentru portul de pasageri, se vor realiza următoarele tipuri de lucrări:

  • reabilitarea cheului pereat existent, cu o lungime de 580 metri, prin refacerea locală a betonului degradat din pereu și grinda intermediară
  • modernizarea cheului pe o lungime de 170 metri
  • reabilitarea a 10.850 mp de platforme și drum;
  • reabilitarea a 3.040 mp de trotuare de-a lungul cheului
  • montarea a două stații de alimentare cu energie electrică pentru autoturisme (11 sisteme duble de alimentare 1×5, 2×3)

Durata de realizare a investiției

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 124,56 milioane lei, iar durata de realizare a investiției este de 24 luni.

Lucrările de refacere a cheului vertical vor contribui la dezvoltarea traficului de mărfuri în port. De asemenea, prin reabilitarea și modernizarea infrastructurii portuare se vor asigura condiții optime de lucru, desfășurarea normală a activităților specifice și se vor crea noi locuri de muncă. Aceste investiții vor duce la dezvoltarea locală și regională.

Portul din Drobeta Turnu Severin. Finanțarea obiectivului de investiții

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Citește și ENGIE România preia EP WIND Project