Postul Petru si Pavel 2020

Postul Petru şi Pavel 2020. Când începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel?

29.05.2020

Postul Petru şi Pavel 2020. De la jumătatea lunii iunie, creştin-ortodocşii intră în post. În acest an, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel are loc în perioada 15-iunie – 28 iunie. Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu are dată fixă.

Postul Petru şi Pavel 2020. Durata postului

Durata postului este diferită de la an la an, în funcție de data la care pică Paştelor. De obicei, Postul Sf. Petru şi Pavel începe în ziua de luni de după Duminica Tuturor Sfinților. Mai exact, este vorba de prima duminică de după Rusalii.

Postul Petru şi Pavel 2020. Un post uşor

Postul Sf. Petru și Pavel este un post ușor. În fiecare zi de sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și untdelemn. De asemenea, în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume fără ulei. În schimb, marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin.

Postul Petru şi Pavel 2020. Dezlegare la peşte

Totodată, în zilele de luni, marţi şi joi este dezlegare la peşte, dacă este sărbătorit un sfânt cu cruce neagră sau roşie. În plus, dacă sărbătoarea pică în zilele de miercuri sau vineri este dezlegare la ulei și vin.

În acest an, în Postul Sf. Petru şi Pavel este dezlegare la peşte marţi, 24 iunie, când este sărbătorită Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, fiind o sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox.

De asemenea, şi duminică, 21 iunie 2020, este dezlegare la peşte, de Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia. Şi pe 22 iunie, luni, este dezlegare la peşte, când este sărbătorit Sfântul Grigorie Dascălul.

După aceea, cu o zi înainte de Sf. Petru şi Pavel, pe 28 iunie 2020, duminică, este dezlegare la peşte, fiind sărbătorită Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan.

Postul Petru şi Pavel 2020. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriți, în fiecare an, pe data de 29 iunie.

Alte posturi din 2020:

Postul Adormirii Maicii Domnului – 31 iulie – 14 august

Postul Naşterii Domnului – 15 noiembrie – 24 decembrie

Citeşte şi Rusaliile 2020 calendar ortodox. Pe ce dată pică Rusaliile în acest an?

 

 

 

 

Citiți și despre: