Produsele eco încep să-și facă apariția în coșurile românilor. Este cunoscut faptul că produsele ecologice sunt mai scumpe decât cele obișnuite. Cu toate acestea, ele încep să-și facă loc în coșul zilnic de cumpărături, asta chiar dacă situația din țara noastră privind suprafețele de teren cultivate, care respectă regulile agriculturii ecologice, nu este una de lăudat pentru moment.
Informații generale
Peste 20 de miliarde de euro anual. La atât se ridică valoarea producției ecologice, la nivel mondial, spunea în luna martie comisarul european pentru Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. Acesta a adăugat la acea vreme că se preconizează o dezvoltare fulminantă. Mai exact, o majorare de 500% anuală.
Ce este, mai exact agricultura ecologică? Culturile promovează sisteme de producţie durabile, diversificate şi echilibrate. Astfel, acestea nu poluează mediul înconjurător și asigură de asemenea o producție pentru care nu au fost utilizate produse chimice și stimulatori de creștere. Pe scurt, produsele sunt mai sănătoase, dar asta înseamnă și o producție net diminuată și, deci, un profit mai mic pentru fermieri, în ciuda faptului că prețul de la raft al produselor este mai ridicat.
Considerată a fi cea mai bună alternativă la agricultura tradițională care are drept scop doar o producție cât mai ridicată, agricultura ecologică nu aduce prejudicii asupra solului, apelor de suprafață și cele freatice, întrucât nu se folosesc substanțe toxice. Primul semnal de alarmă în acest sens a fost tras în anul 1980, când biologii şi ecologiştii au demonstrat că resursele regenerabile sunt pe cale să dispară și, odată cu acestea, civilizația se va schimba radical. De atunci, atât cercetătorii, cât și agricultorii au început să manifeste interes pentru tot ce înseamnă practici corecte, care să transforme metodele tradiționale de agricultură, în unele cu un efect nociv cât mai aproape de zero pentru mediul înconjurător.
Pe plan internațional
Interesul fermierilor privind acest nou tip de agricultură a crescut rapid în perioada 1999 – 2003. Atunci, multe dintre statele care până la acea vreme aveau un procent extrem de redus privind terenurile cultivate astfel au început să-și mărească suprafețele de pământ destinate noilor modalități. Unul dintre statele care și-a triplat suprafața de teren cultivat ecologic a fost Grecia, țară care a fost urmată de Portugalia, ce și-a mărit suprafața cu 50%, Austria cu 10 procente și Cehia cu 5%.
De departe însă, țara care ocupă primul loc în topul statelor privind agricultura ecologică este Italia. Aici peste 1 milion de hectare sunt destinate noilor metode de a cultiva pământul. Cele mai multe ferme sunt situate în Sicilia și Sardinia. Nici Germania, Spania și Marea Britanie nu se lasă mai prejos, fiind și ele printre promotorii agriculturii eco.
Piaţa produselor ecologice din Uniunea Europeană a cunoscut o creștere de 400% în ultimii 10 ani, iar specialiștii spun că în viitorul apropiat suprafețele cultivate în regim eco se vor majora cu 500%, întrucât cererea, din partea consumatorilor, este din ce în ce mai ridicată.
În România
Un studiu privind agricultura ecologică realizat de Uniunea Europeană, arată că țara noastră se află printre statele membre care au un procent foarte mic de terenuri cultivate astfel. Este vorba despre sub 2% din suprafața utilizată. Nici consumul pe cap de locuitor nu este ridicat, un român scoate din buzunar doar 1,2 euro pentru legumele și fructele eco.
Mai mult decât atât, România exportă în prezent cea mai mare parte din producție, către ţări din Europa, principalele state spre care se exportă fiind Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi ţările nordice. Cele mai căutate produse româneşti ecologice sunt de departe uleiul de rapiţă şi cel de floarea-soarelui. În același timp, specialiștii din domeniu spun că alte plante ce ar putea fi cultivate cu succes în România în sistem ecologic pot fi mazăre, linte, soia, dar şi coriandru.
Datele oficiale, oferite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, arată însă faptul că acest segment este în creștere, având un potențial ridicat pentru viitor. Astfel, dacă în anul 2009, existau doar 3.228 de operatori înregistraţi în agricultura ecologică, anul 2012 a adus o creștere, existând 15.544 operatori înregistrați oficial. În ceea ce privește suprafaţa cultivată în agricultura ecologică, culturi pe teren arabil, în 2009 aceasta era de 110014,4 hectare, iar statisticile pentru anul 2012 arată o majorare la 174643,95 de hectare.
Certificare obligatorie
Pentru a putea eticheta produsele ca fiind unele ecologice, producătorii trebuie să parcurgă mai mulți pași obligatorii, deloc simplu de făcut. În primul rând, exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de cel puțin doi ani. Foarte important este faptul că pe durata întregului proces de obţinere a unui produs, fermierii sunt nevoiți să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Mai mult decât atât, există controale periodice, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul verificării conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.
Odată ce producătorii au primit certificatul de produs ecologic şi îşi vor putea eticheta produsele cu menţiunea ”ecologic”, este important de știut și faptul că pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii menţiuni precum referire la producţia ecologică, siglele, numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic.
Doar așa, clienții care achiziționează produse cu sigla specială care denotă faptul că acestea sunt eco pot avea încrederea că cel puţin 95% din ingredientele produsului au fost obţinute în conformitate cu metoda de producţie ecologică şi produsul respectă regulile de producţie ecologică.
Subvenții speciale
Pentru a ajuta și a-i susține pe cei care vor să dezvolte agricultura ecologică, există o serie de subvenții de care aceștia pot beneficia, subvenții plătite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. De exemplu, cei care cultivă legume primesc 335 de euro pe hectar, dacă este vorba despre livezi și vii suma de bani se ridică la 393 euro pe aceeași suprafață, iar pentru plante medicinale și aromatice subvenția este de 270 de euro pe hectar.
De aceste ajutoare în bani pot beneficia atât persoanele fizice, cât și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale sau persoane juridice, care îndeplinesc însă multe condiții. Ei trebuie să fie înregistraţi (în fiecare an pentru care solicită subvențiile) în sistemul de agricultură ecologică la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţiile Agricole de Dezvoltare Rurală judeţene. Este obligatorie și existența unui contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să existe dovada statutului de exploatație în conversie. Nu în ultimul rând ei trebuie să se mențină în acest sistem pe o perioadă de cinci ani și să nu cultive o suprafață mai mică de 0.30 hectare.
Reguli pentru agricultura ecologică:
- fertilizarea solului cu îngrășăminte organice,
- acoperirea solului, care asigură protecția împotriva uscării,
- folosirea de îngrășăminte minerale naturale, precum fosfați, praf de rocă, calciu provenit din var sau cele care provin din alge marine,
- rotația culturilor – în cicluri de șase sau 12 ani, care asigură faptul că solul nu se deteriorează din pricina monoculturilor,
- arături ușoare și nu foarte adânci, de 15 – 18 cm,
- dezburuienare mecanică, manuală sau termică,
- înlăturarea paraziților prin mijloace ecologice.