Slide

Minerit

Potențialul minier în România

29.08.2013

Exploatările miniere în pauză, în timp ce investitorii străini vor să demareze proiecte în România. Potențialul resurselor minerale în România este mai mult decât ridicat. Specialiștii spun că țara noastră

are zăcăminte bogate de aur, de cupru, fier, bauxită, uraniu, sare sau dolomită. Mai mult decât atât experții în minerit sunt de părere că țara noastră are una dintre cele mai mari rezerve de aur din Europa. Cu toate acestea, autoritățile se pare că nu au ca prioritate investiția în acest sector, iar planul pentru Atragerea Investitorilor înseamnă, de cele mai multe ori, privatizarea minelor încă deschise pe teritoriul țării sau oferirea posibilității de a exploata zonele pentru o perioadă de timp.

Taxe anuale majorate

În luna iulie a anului curent, cuantumul taxelor anuale pentru activitățile miniere, mai exact cele pentru prospecțiune, explorare și exploatare, au fost majorate de Guvern cu un procent de 28%, incluzând astfel rata inflației, calculată cumulat pentru ultimii șase ani.

Taxa pentru activitatea de prospecțiune a fost așadar mărită de la 250 lei/km² la 320 lei/ km², cea pentru explorare a fost majorată de la 1.000 lei/km² la 1.280 lei/km², iar taxa pentru exploatare a crescut de la 25.000 lei/km² la 32.000 lei/km².

Deciziile au intrat în vigoare prin hotărâre de guvern, privind reactualizarea valorii taxelor pentru activitățile miniere, prevăzute de Legea minelor.

Situația celor mai importante nume în industria minieră din țară

Cupru Min Roșia Poieni

De curând, Ministerul Economiei a decis încheierea unui parteneriat la Cupru Min. Printre companiile care vor să se asocieze se numără Trafigura, Glencore sau Dundee Precious Metals.

Licitația este una cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare și neangajante, cu criterii de eligibilitate, o cantitate maximă de 331.890 tone  de concentrat de cupru, care va fi ajustată în funcție de prețul de vânzare stabilit. Contractul se va încheia pe o perioadă de șapte ani.

Obiectul principal de activitate al Cupru Min este exploatarea și livrarea, în forme specifică a resurselor / rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Roșia Poieni. Ca activități secundare se numără producerea și comercializarea agregatelor de carieră, operațiuni de perforare și derocare cu materiale explozive și asistență tehnică în domeniul minier.

Remin Baia Mare

African Consolidated Resource, companie cu sediul în Londra, este interesată de achiziţionarea unor active deţinute de Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin din Baia Mare. Compania dorește să activeze procesul industrial care, pe lângă componenta exploatării şi procesării, să cuprindă şi partea de prelucrare, respectiv metalurgia. Asta în condițiile în care Remin este în prezent în procedură de insolvență. Compania britanică este dispusă chiar să ofere ca avans o primă investiţie în mineritul neferos care ar putea ajunge la aproape 40 milioane dolari, însă odată cu dezvoltarea afacerii valoarea investiţiei ar creşte exponenţial.

Moldomin Moldova Nouă

Pentru Moldomin, există în prezent un singur investitor interesat de relansarea activității de aici. Este vorba despre Mineco, o companie elvețiană, care a semnat chiar un pre-contract, urmând să primească certificările de exploatare.

Deva – Muncel şi Brad

Trei licențe de concesiune au fost oferile de Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru perimetrele miniere Deva – Muncel și Brad. Este vorba despre licențe de concesiune spre European Goldfields Deva.

Băiţa Ştei

Ministerul Economiei a semnat în luna aprilie a acestui an un contract de asociere în participaţiune, în valoare de 8,5 milioane de lei, pentru compania Băiţa Ştei, cu societăţile Remat Group Management şi BS Recycling, acestea livrând deja suma respectivă. Se așteaptă ca din aceasta toamnă să înceapa acțiunile în acest sens.

Rovina – Criscior

Zăcământul de aur și de cupru de la Rovina – Criscior este unul virgin. Vechiul IPEG a făcut cercetări în zonă, în anii ’80, iar foștii mineri de aici spun că geologii de la acea vreme căutau doar cupru și nici nu se gândeau că ar putea exista și aur.

Proiectul minier este acum susținut de Samax România, companie deținută de Carpathian Gold, și prevede o investiție totală de 1,2 miliarde de dolari pentru extragerea a aproximativ 150 de tone de aur și 400.000 de tone de cupru pentru 21 de ani de la data începerii exploatării în sine.

În plus față de cele de mai sus, România este singura ţară din Europa care deține rezerve de uraniu. Resursele descoperite în Carpații Orientali (la Tulgheș) vor fi dezbătute de Guvern în acest an pentru a vedea cum și dacă se poate începe exploatarea în acest sens.