Vacanțele balneomedicale: destinate relaxării, dar și sănătății. Turismul balnear sau curele balneomedicale sunt considerate a fi forme speciale ale turismului, practicate de aceia care vor să rezolve o problemă de sănătate sau de cei care doresc să prevină anumite boli. Țara noastră este unul dintre statele care au cele mai bogate, dar și cele mai variate posibilități pentru turiştii care fac parte din această nișă, iar zonele ce pot oferi cadrul special pentru turismul balnear au un potențial ridicat pentru o dezvoltare economică semnificativă în acest sens.
Fie că vorbim despre apele minerale și termominerale, lacurile terapeutice, nămolurile, emanațiile de gaze terapeutice, salinele sau plantele medicinale, fiecare stațiune, care oferă vizitatorilor astfel de posibilități, poate fi catalogată ca fiind o zonă perfectă pentru dezvoltarea turismului balnear.
Cei care doresc să se bucure de un sejur relaxant, dar și benefic pentru sănătate pot să se adreseze direct agențiilor de turism care au oferte în stațiunile speciale sau pot contacta Organizația Patronală a Turismului Balnear din România. Instituția a fost înființată în anul 1993, la inițiativa mai multor reprezentanți din cele mai importante stațiuni balneare din țară, printre care: Băile Herculane, Băile Felix, Băile Govora, Călimănești-Căciulata, Sângeorz Băi, Vatra Dornei, Mangalia, Sovata, Lacu Sărat, Slănic-Moldova și Buziaș. Acum, organizația are 62 de membri, care reprezintă cele mai mari stațiuni balneare din țara noastră.
Stațiunile balneare din România
Poate cea mai cunoscută dintre stațiunile balneare din România este zona Băile Herculane. Izvoarele termale de aici au fost descoperite acum sute de ani, iar cei care aleg să își petreacă un concediu beneficiind de izvoarele sulfuroase, termo-minerale și cloruro-sodice se bucură de tratamente ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului locomotor, probleme ale aparatului respirator sau ale tubului digestiv.
O altă zonă cunoscută este Călimănești – Căciulata, cea mai mare stațiune balneoclimaterică de pe valea Oltului. Cu ape minerale sulfuroase, clorurate și magneziene, turiștii care aleg această zonă se bucură atât de frumusețea împrejurimilor, cât și de beneficiile tratamentelor de aici.
Mangalia este de asemenea cunoscută atât în rândul turiștilor români, cât și de către cei care vin din străinătate special pentru tratamentele oferite de Sanatoriul Balnear Mangalia. La prețuri medii, ofertele instituției devin din ce în ce mai cunoscute în rândul celor care doresc să se bucure de litoralul românesc, dar și să își îmbunătățească starea de sănătate.
La exemplele de mai sus putem adăuga multe alte zone care sunt cunoscute și unde investitorii au deschis instituții speciale pentru cei care vor să își îmbunătățească sănătatea, dar să se și relaxeze în timpul vacanței.
Investiții
Specialiștii sunt de părere că apele minerale din țara noastră au un conținut foarte variat în elemente chimice, prezentând astfel o complexitate și diversitate fizico-chimică, minerologică și termică. Pe scurt, zone precum Covasna, Tușnad, Călimănești, Băile Herculane sau Vatra Dorna oferă cadrul perfect pentru investitorii care vor să se dezvolte în această direcție. Cadrul natural este unul potrivit și tot ce trebuie să facă aceștia este să ofere doritorilor posibilități de agrement și să aducă în unități cadre medicale specializate, care să îi îndrume pe turiștii – pacienți.
În prezent, România are peste 160 de stațiuni și localități balneare cu factori potriviți pentru tratamente, iar potențialul țării noastre a intrat deja în atenția investitorilor de peste granițe, care au început să construiască unități turistice complexe. Succesul acestora este asigurat, cea mai importantă parte fiind oferită chiar de natură.
Sovata este cel mai bun exemplu de investiții străine. Zona oferă șase lacuri termale, dintre care cel mai cunoscut este Lacul Ursu, de altfel unic în Europa. Acum câțiva ani, stațiunea era plină de unități de cazare care aveau nevoie de renovare și unitățile de agrement erau aproape inexistente. În prezent, zona oferă nu doar posibilități de tratament natural, ci și o paletă dezvoltată de distracții pentru toate vârstele și toate anotimpurile. În plus, localnicii se implică în activități, astfel că turiștii, mai ales cei de peste granițe, sunt încântați să afle că în timpul sejururilor pot lua lecții de olărit sau pot afla despre istoria stațiunii chiar de la cei care locuiesc aici.
Decada balneară
Turismul “de sănătate” este cunoscut, în prezent, mai ales de vârstnicii care își procură bilete în stațiuni prin intermediul Caselor de Pensii. În încercarea de a promova turismul balnear și în rândul tinerilor români, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România organizează anual programe speciale, precum “Decada balneară” sau “Hai la băi”. Este vorba despre campanii asemănătoare cu inițiativele “Litoralul pentru toți” sau “O săptămână la munte”, prin care mai multe agenții de turism participante oferă pachete complexe în stațiuni balneare, la prețuri modice. Astfel, în perioada cuprinsă între lunile septembrie și decembrie, programele oferă celor interesați vacanțe pentru sănătate sau de refacere a sănătății în stațiunile balneare. Zece zile de concediu, cu pensiune completă pe durata sejurului, tratament, proceduri medicale speciale și alte oportunități asemănătoare costă de la 700 la 900 de lei pe persoană. Prețul diferă în funcție de hotelul și stațiunea alese.