Stiri: Sanatate

pranz sanatos la serviciu

Un prânz sănătos la serviciu, beneficiul extrasalarial dorit de tot mai mulţi angajaţi

18.09.2018

Un prânz sănătos la serviciu! Asta îşi doresc angajaţii. Astfel, pentru români masa de prânz devine prioritară, conform barometrului Frames & TrainYourBrain. În plus, preferinţele angajaților s-au schimbat radical, în ultima vreme. S-a terminat cu perioada în care angajații stăteau de dimineață până seara la serviciu şi mâncau covrigi, pufuleți și alte produse fastfood.

Masa de prânz a devenit esențială pentru tot mai mulţi angajați. În plus, calitatea acesteia reprezintă un criteriu semnificativ la angajare.

Aceasta este concluzia celei de-a treia ediții a Barometrului pieței forței de muncă, efectuat de compania de consultanță Frames și cea de traininguri TrainYourBrain.

Un prânz sănătos la serviciu. Condiţiile oferite de locurile de muncă

În urmă cu 10 ani, un job la o multinațională era visul majorității angajaților din ţara noastră. Printre avantajele acestor locuri de muncă se numărau stabilitatea, salariul atractiv, facilitățile oferite şi prestigiul dat de asocierea cu un brand de renume.

Însă, percepția salariaţilor români s-a schimbat destul de mult de atunci.

,,Multinaționalele, cu programul lor de muncă infernal, cu taskurile multiple și subdimensionarea schemei de personal, au început să nu mai reprezinte un target atât de important. Inclusiv munca la stat, altădată văzută drept doar o soluție de avarie, a devenit atractivă, în condițiile în care salariile bugetarilor au crescut semnificativ, în unele cazuri peste cele practicate în mediul privat’’, spun autorii cercetării.

Totodată, în ultimii 10 ani, angajații și-au schimbat și percepțiile legate de condițiile de la job.

Un prânz sănătos la serviciu.  Un aspect neluat în calcul

Barometrul Frames&TrainYourBrain arată că mai nou apare în evidență un aspect neluat în calcul de multe companii. Este vorba de masa de prânz.

24% dintre cei chestionaţi au precizat că masa de prânz se află în topul celor mai importante beneficii oferite de o companie.

,,Asigurarea unei mese sănătoase, la prânz, a devenit prioritară pentru mulți angajați, mai ales pentru cei trecuți de 30 de ani. Asta în condițiile în care, în multe zone de birouri, oferta este încă insuficientă. Sunt multe fastfood-uri și prea puține unități care să ofere mâncare normală, sănătoasă”, afirmă Adrian Negrescu, project manager Frames.

Un prânz sănătos la serviciu. Unele companii au înţeles dorinţele angajaţilor

Alexandru Bălțat, managerul TrainYourBrain, spune că există companii care au înțeles importanța alimentației și oferă deja angajaților o masă de prânz drept beneficiu extrasalarial.

„Unele apelează la firme de catering, altele și-au construit bucătării și au angajat personal pentru a le oferi angajaților condiții cât mai bune, mai ales că își petrec mare parte din zi la serviciu”, spune acesta.

Adrian Negrescu mai spune că românii au aflat de astfel de beneficii și au început să le ceară angajatorilor.

„Acest fenomen trebuie pus în corelație și cu creșterea interesului angajaților pentru asigurările de sănătate, pentru abonamentele la clinicile private și sălile de sport, semn că aceștia devin tot mai conștienți de importanța alimentației, de sănătatea lor”, a mai spus Negrescu.

Un prânz sănătos la serviciu. Clasamentul beneficiilor

În clasamentul beneficiilor, asigurările și abonamentele de sănătate au fost menționate de 37% dintre salariaţi, aflându-se pe locul al patrulea.

Primul loc în topul beneficiilor menționate de angajați se află pachetul salarial, menționat de 71% dintre angajaţi. Acesta este urmat de soliditatea firmei (43%) și programul de lucru (41%).

În clasamentul beneficiilor se află asigurările & abonamentele de sănătate (37%), decontarea transportului (28%), masa de prânz (24%) și mașina de serviciu (18%)

Un prânz sănătos la serviciu.  Ce spun companiile?

O mare parte dintre angajatori au înțeles că salariaţii își doresc mai mult decât un loc de muncă bine plătit.

Astfel, 63% dintre firme sunt dispuse să ofere mai multe beneficii angajaților. În acelaşi timp, 20% declară că au deja un sistem de bonificație care își arată efectele. Pe de altă parte, 7% consideră că vor menține actualul sistem de plată.

Citeşte şi Piaţa produselor BIO din România, creştere spectaculoasă