Stiri: Sanatate

Lege Agentia Nationale a Medicamentului

Prea mulţi părinți îşi tratează copiii cu medicamente nepotrivite vârstei lor

16.08.2016

Jumătate dintre părinții români tratează durerea și febra copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 2 ani cu medicamente nepotrivite vârstei lor, atrage atenţia Societatea Naţională de Medicina Familie. Cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul juniorilor (7-12 ani) sunt răceala și gripa, arată un studiu Ivox, realizat la solicitarea SNMF, care a avut drept scop investigarea principalelor dificultăți cu care se confruntă părinții în timpul episoadelor de boală ale copiilor.

Principalele temeri ale părinților, atunci când copilul se confruntă cu infecții respiratorii, sunt episoadele de febră (52%) și riscul de complicații, precum pneumonia (44%). Febra, deși un răspuns natural al organismului la o infecție, din cauza stării generale proaste, a lipsei apetenței asociate, determină îngrijorarea majoră a părinților și trebuie combătută eficient cu un medicament administrat în doza corectă.

În plus, 7 din 10 părinți merg cu copilul la control la medicul de familie sau la medicul pediatru, în cazul în care acesta trece printr-un un episod de boală. Aproape o cincime dintre părinți (17%) le administrează copiilor medicamente deja ‘testate’, care au funcționat și în alte episoade de boală și doar un părinte din zece încearcă, pe cât posibil, să își lase copilul să depășească episodul de boală, fără medicamente, preferând să îi administreze tratament, doar dacă boala pare să se înrăutățească, mai arată studiul citat.

Atunci când vine vorba de tratament, un procent majoritar dintre părinți (94%) aleg medicamente doar la recomandarea medicului sau farmacistului, iar pentru 10% dintre aceștia, contează ca medicamentele respective să fie și o marcă de încredere.

Cea mai mare dificultate este însă alegerea unor analgezice și antipiretice destinate copiilor mai mari, țintite pe nevoile și greutatea acestora. Aproximativ jumătate (45%) dintre părinți susțin că nu există o varietate largă de medicamente analgezice și antipiretice special destinate copiilor mari, peste 7 ani. Astfel, 20% dintre aceștia se văd nevoiți să le administreze copiilor analgezice și antipiretice pentru o categorie mai mică de vârstă. Dozarea corectă a medicamentului este însă extrem de importantă, susțin medicii.

„Într-adevăr, categoria copiilor peste 7 ani este mai specială, în sensul că ei nu mai sunt nici copii mici, dar nici adulți. În plus, este o perioadă de creștere, în care nevoile se schimbă rapid. Din nefericire, copiii mari ajung să fie tratați cu medicamente analgezice și antipiretice pentru adulți sau pentru o categorie de vârstă mai mică, nepotrivite pentru nevoile și greutatea lor. Jumătate dintre părinții participanți la acest studiu au declarat că le este ușor să aleagă, însă atenție la dozare, pentru că dacă le administrează copiilor un produs cu care sunt obișnuiți la vârstele anterioare, riscul este de subdozare. Deci, preparatele gata dozate special destinate acestei categorii de vârstă ar trebui să fie preferate de părinți”, a declarat Dr. Ileana Efrim, medic de familie.

Pe lângă faptul că doza nu este, de cele mai multe ori, potrivită categoriei de vârstă, și toleranța copiilor la administrarea medicamentelor reprezintă o problemă pentru aproximativ 60% dintre părinți. O treime dintre aceștia susțin că singura condiție cu care copiii lor acceptă medicamentele este ca acestea să aibă un gust plăcut, iar 15% spun că le acceptă doar dacă sunt ușor de înghițit. 15% dintre părinți susțin că își conving foarte greu copiii să accepte orice fel de medicament.

Astfel, 7 din 10 copiii ar prefera ca medicamentele să fie ușor de înghițit, iar 6 din 10 ar aprecia ca acestea să aibă un gust plăcut, susțin părinții respondenți. De asemenea, 11% preferă ca medicamentele să aibă o culoare plăcută.

„La 7-12 ani, copiii au deja multe obiceiuri și gusturi formate, pot să refuze pe criterii clare un produs medicamentos, de aceea, eforturile în conceperea formei de administrare și a caracteristicilor organoleptice (miros, gust, aspect etc.) sunt importante. La această vârstă, ei pot să respingă siropurile, pentru că se percep deja ‘mari’ și ‘apți’ de gesturi noi și curajoase, au tendința de a se compara cu adulții și de a copia atitudini de adulți, deci și tratamentele pentru această categorie de vârstă ar trebui să răspundă tendințelor și cerințelor pacienților”, explică dr. Ileana Efrim.