Prea puţini bani pentru secţiile de neonatologie

24.06.2015

Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la finanțarea insuficientă a secțiilor de neonatologie, în acest an, în condiţiile în care Ministerul Sănătății  și-a asumat ca prim obiectiv strategic asigurarea supraviețuirii și îngrijirii nou-născuților, pentru cei născuți prematur acest lucru fiind posibil doar prin asigurarea bugetelor necesare desfășurării activităților medicale în maternități și secțiile de terapie intensivă neonatală din cadrul unităților medicale.

Dotarea cu echipamente moderne a maternităților, asigurarea unui buget adecvat și a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat, în ultimele două decenii, în România, de la 24 de decese la 1000 de nașteri în 1994, la 8.5 în 2013

În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol nefericit pentru România, plasând țara noastră, după 8 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile mai mult decât dublă (8.5‰)1 față de media europeană de 3.7‰

România se află în urma tuturor celorlalte țări din Uniunea Europeană și chiar a unor state din Europa Centrală și de Est care urmăresc integrarea europeană (Albania, Serbia) și care au înregistrat, conform datelor Eurostat, un ritm de descreștere anuală a mortalității superior României.

Conform analizelor Salvați Copiii, 50% dintre copiii pe care îi pierdem anual ar putea fi salvați prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante și personal adecvat și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame şi copii.

Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 stabilește, fără echivoc, că, ”în mod prioritar sunt vizate reducerea mortalităţii infantile şi a riscului de deces neonatal prin creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale pentru nou-născuţii cu risc de deces neonatal și întărirea componentei de screening-ul neonatal”.

Acesta este un argument ce reiese din documentele oficiale ale Guvernului și se impune prin lege tuturor membrilor cu responsabilități în această direcție. Totodată, majoritatea funcționarilor care formează organele de conducere ale Ministerului Sănătății au pregătire medicală universitară și, din această perspectivă a deontologiei profesionale, înțeleg nemijlocit de ce lipsa instrumentelor și a materialelor necesare intervenției imediate specifice neonatologiei, măsurată uneori în secunde sau minute pentru salvarea copiilor, creează obstacole de netrecut în intervențiile medicilor. De aceea, neregulile sau întârzierile în procesul de îndeplinire a acestui obiectiv strategic pot fi considerate încălcări ale legii.

Dincolo de datele statistice, respectarea dreptului la viață al fiecărui copil care se naște viu este o responsabilitate prioritară pentru adulții din jurul lui, nu numai pentru părinți sau medici, dar și pentru reprezentanții autorităților care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot împiedica eforturile celor implicați direct în oferirea îngrijrii corespunzătoare.

„Reamintim că, prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților, este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităţilor administrative, organelor legislative sau instanţelor judecătoreşti. Acest principiu este o normă de drept material, o regulă fundamentală de interpretare juridică și o obligație procedurală pentru toate autoritățile (instituţiile de asistenţă socială publice sau private, instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau organele legislative). Consacrarea în dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România încă din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Constituția României și Legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

 

 

Citiți și despre: