Stiri: Sanatate

Vaccin HPV Romania

Precheziţii la medici bănuiţi că ar fi primit mită de la producătorii farma

28.07.2015

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 – 2015. Astfel, în această dimineaţă, procurorii au efectuat un număr de 61 de percheziţii la sediilor unor companii şi la domiciile unor persoane fizice.

Având în vedere perchezițiile organelor de anchetă la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, Ministerul Sănătății precizează că instituţia condamnă practicile prin care medicii pot fi influențați la prescripție de către companiile farmaceutice.

Ministerul Sănătății consideră că, stoparea acestui tip de comportament a unei părți a corpului medical este benefică pentru sistemul sanitar, pentru personalul medical și pacienți deopotrivă.-6-3
.

.

“Am făcut o prioritate din implementarea de instrumente care să eficientizeze sistemul și care să reducă pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului național de sănătate și actualizarea prețurilor la medicamente. Mai mult, anul trecut, Ministerul Sănătății a înăsprit condițiile de acces în cadrul comisiilor de specialitate si, printr-un ordin, au fost clarificate situaţiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate. De asemenea, anul acesta conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis să încheie contracte de prestări servicii în urma cărora să obțină comision pentru îndrumarea pacienților către un furnizor sau altul. Astfel de anchete ca cea de astăzi sperăm să descurajeze faptele de corupție”,a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.