Preferințele de călătorie ale românilor – Studiul Picodi

20.06.2019

Preferințele de călătorie ale românilor. Călătoriile au devenit din ce în ce mai populare în ultima vreme, turismul fiind o importantă sursă de venit pentru zonele populare. La acest lucru contribuie cu siguranță și ușurința cu care se poate călători astăzi dintr-o parte a lumii în alta, precum și dorința oamenilor de a vizita permanent locuri noi.

Pentru a afla ce impact au aceste tendințe asupra românilor, echipa Picodi a realizat o analiză despre obiceiurile și preferințele de călătorie ale acestora: cât de des pleacă, câți bani cheltuiesc, locurile preferate etc.

Preferințe de călătorie – Destinații de top  

În urma studiului, s-a dovedit că majoritatea românilor preferă vacanțele petrecute în țară, în procentaj de 53%, iar 47% dintre români preferă să își petreacă concediul în străinătate.

Orașele cele mai vizitate din țară sunt Constanța, Brașov și Vama Veche, iar cele mai populare destinații de concediu din afara țării alese de români sunt Grecia, Turcia, Spania, Bulgaria, Germania.

Preferințe de călătorie – Perioada concediilor   

Când vine vorba despre perioada preferată pentru vacanțe, 40% dintre români preferă vârful de sezon. 39% călătoresc înafara sezonului, iar 21% preferă să se ghideze în funcție de preț.

Potrivit rezultatelor sondajului realizat de Picodi, românii cheltuiesc în medie 1.769 de lei de persoană. 9% dintre români au declarat că nu încearcă să economisească de-a lungul vacanței, pe când restul folosesc metode ingenioase de a cheltui cât mai puțini bani. Cele mai multe răspunsuri arată că 58% dintre români achiziționează bilete în avans, iar 44% își rezervă cazarea în avans.

Preferințe de călătorie – Durata concediului  

Se pare că românii sunt adepții călătoriilor cu durata de ședere de o săptămână (50%). Un procentaj de 26% alocă mai puțin de o săptămână pentru concediu, iar 24% acordă vacanței de la două săptămâni în sus. Pe de altă parte, 34% merg în concediu o dată pe an, pe când 53% au posibilitatea să se bucure de concediu de două ori pe an sau chiar de mai multe ori. Procentajul persoanelor care au răspuns că merg în concediu mai puțin de o dată pe an este de 13%.

Cu cine aleg românii să își petreacă concediul? Răspunsul majoritar este familia (37%) sau partenerul de viață (38%), pe când 22% călătoresc cu un prieten iar 3% preferă să călătorească singuri.

Preferințe de călătorie – Modalitatea de rezervare   

Românii consideră că este foarte ușor să găsești locația preferată și mult dorită (64%) la prețuri accesibile (31%). Persoanele care folosesc agențiile de turism spun că această metodă este foarte convenabilă, mai mult, ei se bucură de siguranța oferită de agenția de turism (62%).

În ceea ce privește activitățile desfășurate de-a lungul concediului, răspunsurile au fost: românii preferă să își petreacă timpul pe plajă în proporție de 46%, 40% vizitează împrejurimile, iar 14% iau parte la diverse activități.

Citește și Synevo România deschide un nou centru de recoltare în Sfantu Gheorghe