Stiri: Finante

Combaterea evaziunii în domeniul agroalimentar.

Prejudiciu de 4,73 milioane euro cauzat prin tranzacții fictive cu zahăr și ulei

03.06.2016

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a verificat, ieri o rețea de trei firme care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,73 milioane euro (21.325.070 lei) prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA și impozitului pe profit.

În ianuarie 2016, DGAF a sesizat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care, în data de 02.06.2016, au efectuat 20 de percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza judeţelor Timiș, Bihor, Dolj și Mehedinți.

Reprezentanții firmelor rețelei investigate au organizat circuite financiare fictive și au înregistrat în evidențele contabile relații comerciale artificiale și documente necesare creării unei proveniențe aparent licite a operațiunilor nereale introduse în acest circuit fraudulos. Astfel, au fost înregistrate achiziții și livrări fictive de zahăr, ulei de floarea-soarelui și materiale de construcții, necesare creării unei proveniențe aparent licite și diminuării masei impozabile.

Demersurile de cooperare interinstituţională între Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și Direcția Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.