Producatori

Premagro, calitate cu tradiție românească

01.10.2016

Compania este un important producător de echipamente și piese forjate. Premagro este o companie cu tradiție în producția de piese și componente pentru trenul de rulare al utilajelor pentru terasament și al tractoarelor industriale, piese forjate, piese prelucrate  mecanic, mașini agricole. Înființată inițial ca Atelier de reparații Mecanice, în anul 1949, compania a trecut prin numeroase etape de restructurare și modernizare.

Astfel, în anul 1964 s-a transformat în Uzina de Reparații Oradea și în anul 1974 în Întreprinderea Mecanică Oradea, al cărei patrimoniu a fost preluat în anul 1991 de actuala firmă Premagro SA, care în anul 2004 s-a privatizat, fiind patronată de compania ALPEM SRL Italia.

„Experiența de peste 60 de ani în producția de piese și subansamble mecanice, cât și investițiile în modernizare făcute în ultimii 15 ani, au adus firma Premagro între cei mai bine cotați furnizori ai CATERPILLAR INC., poziție greu de obținut, dar și mai greu de păstrat în cei peste 10 ani de colaborare”, declară Ionel Beldie, director general Premagro.

Furnizor de produse de calitate

Premagro este, în acest moment, compania cu cea mai mare și modernă forjă din Nord-Vestul României. Însă, pe lângă piesele forjate, compania produce și piese cu înalt grad de prelucrare mecanică.

Astfel, portofoliul societății cuprinde o gamă variată de produse: piese forjate și prelucrate mecanic de tip axe, flanșe, subansamble hidraulice, segmenți de roată motrice, zale de lanț pentru șenile, mașini agricole.

Capacitatea de producție a secției de forjare este de aproximativ 11.000 de tone/an, compania având echipamente de producție moderne, ca de exemplu mașini cu comandă numerică, iar procesul de producție este monitorizat constant printr-un control riguros.

Pe lângă un portofoliu vast de produse, Premagro are și ateliere de proiectare tehnologică, precum și laboratoare proprii de analize fizico-chimice și metalografice.

Premagro are propriile ateliere de proiectare tehnologică, scule și matrițe, la fel cum are și propriile laboratoare de analize fizico-chimice și metalografice. Acestea din urmă sunt complet echipate pentru măsurarea proprietăților fizico-chimice și metalografice, dar și controlul tridimensional al pieselor, compania investind în aparatură de măsură și control de ultimă generație pentru a crește și menține calitatea produselor.

În portofoliul de clienți al companiei sunt prezente nume importante, cunoscute la nivel internațional. Astfel, pe lângă Caterpillar – pentru care Premagro a devenit furnizor încă din anul 2007 – se regăsesc și alți clienți mai vechi: SOGEFI REJNA Spa Italia, Hrinovske Strojarne Slovacia, iar mai recent  MAHLE Behr GmbH.

Găsirea de personal specializat – o provocare

Premagro își desfășoară activitatea pe o suprafață de 140.000 de metri pătrați, dintre care 50.000 de metri pătrați reprezintă clădiri.

Compania are o arie de distribuție ce acoperă aproximativ întreg teritoriu al Europei, prin distribuție directă sau realizată prin intermediul dealerilor. Astfel, de aproape 20 de ani, produsele firmei sunt exportate în Austria, Germania, Belgia, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Elveția, Ungaria, Slovacia.

Cu o echipă formată din 150 de angajați, misiunea Premagro este aceea de a asigura satisfacerea tuturor cerințelor clienților săi, prin investiții constante în tehnologie modernă, dar și în instruirea personalului.

„Din păcate, specialiștii în domeniu sunt puțini și sunt din generațiile mai vechi, în rândul tinerilor e foarte greu să mai găsim specialiști pe sectoarele grele, forja de exemplu, de aceea încercăm să-i formăm, pe lângă cei mai în vârstă și cu multă experiență în producție”, susține Ștefania Sover, șeful serviciului marketing – vânzări al companiei.

Compania asigură instruirea personalului deoarece specialiștii în domeniu sunt puțini și din generații mai vechi

Preocuparea constantă pentru asigurarea de servicii și produse de calitate a condus Premagro în topul producătorilor de piese și componente, fiind unul dintre cei mai importanți producători din domeniu din Vestul României.

De asemenea, atuurile cele mai importante care au determinat poziția societății pe piața românească sunt sistemul de calitate, experiența în domeniu, abilitățile de pregătire la locul de muncă, perseverența și tenacitatea.

Planuri pentru dezvoltare

Cele mai recente investiții realizate de companie au fost în mijloace fixe, în utilaje de producție performante, de ultimă generație, pentru dezvoltarea capacității de producție, precum și în aparatură de măsură și control.

Pe o piață concurențială, Premagro are în plan dezvoltarea și extinderea pe mai multe planuri. Astfel, pe termen scurt, compania urmărește acoperirea capacităților de producție existente și, ca urmare, creșterea acestei capacități. Pe termen mediu, conducerea companiei dorește să activeze într-un nou domeniu de activitate, adică să intre și în industria de automotive, în timp ce pe termen lung dorește cel puțin dublarea procentului de piață acoperit de produsele companiei.

Deși activează pe o piață unde concurența este acerbă, Premagro își continuă dezvoltarea

„Ne bucurăm de fiecare client nou care apreciază performanța produselor noastre, totuși e o bucurie măsurată deoarece competiția pe piață e uriașă, poți obține clienți mulțumiți, dar trebuie să-i poți păstra în timp”, menționează directorul general al Premagro.

Cu o cifră de afaceri de 9 milioane de euro înregistrată la sfârșitul anului 2015, Premagro estimează pentru anul în curs menținerea la același nivel cu anul precedent. Aceste estimări sunt bazate pe rezultatele primului trimestru al anului, care a reprezentat o perioadă mai slabă pentru industrie. Însă, în acest moment, se simte o revenire a cererilor pe piață, capacitățile companiei fiind acoperite și posibil chiar depășite în următoarele 3-4 luni.