Premieră: Bitdefender a decriptat primul virus ransomware care vizează Linux-ul

11.11.2015

Bitdefender a reuşit să spargă criptarea primului virus ransomware care vizează sistemul de operare Linux. Compania devine astfel primul furnizor de soluții de securitate IT care pune la dispoziția utilizatorilor un set de instrumente de decriptare pentru fișierele afectate de virusul ransomware ce rulează pe Linux, menite să readucă fișierele compromise la versiunea inițială.

Software-ul periculos a fost identificat pentru prima dată săptămâna trecută și vizează mai ales stațiile de lucru ale administratorilor de sistem din companii.

Virusul denumit Linux.Encoder.1, primul ransomware care vizează sistemul de operare Linux, are un comportament similar cu CryptoWall, TorLocker și alte familii care acționează pe Windows.

De asemenea, experții în securitate ai Bitdefender recomandă utilizatorilor să țină cont de câteva sfaturi pentru a reduce riscul infectării cu ransomware, printre care se număr indicaţia de a nu rula aplicaţiilor care nu inspiră încredere, precum şi salvarea datelor personale în cloud sau pe un dispozitiv HDD extern.