Stiri: Energie

Enel X Romania

Premieră în România: Prima mașină electrică alimentată de la panouri solare

19.08.2015

La Târgu Mureș va fi lansată o mașină electrică alimentată de la panouri solare. Mașina poartă numele „Fomco Eco Friendly” și este un Renault Twizy, excelent pentru traficul urban. Autoturismul, achiziționat recent de Fomco Group, un promotor al folosirii energiei alternative, nepoluante, este încărcat, în premieră pentru România, cu energie furnizată de o mică stație de panouri solare.

Fomco Eco Friendly este o mașină electrică, pe patru roți, cu două locuri, ce oferă soluții optime pentru mobilitate urbană. Automobilul construit de Renault are un design complet inovator, adresându-se în special celor care doresc să conducă o mașină atipică.

Fomco Eco Friendly  poate fi încărcat cu energie electrică de la rețea, dar compania mureșeană Fomco a dus și mai departe originalitatea proiectului, folosind pentru încărcare un mic ansamblu de panouri solare.

Specialiștii companiei au ales un sistem tehnologic OFF-grid, care permite înmagazinarea energiei solare captate de panouri în acumulatori special fabricați pentru aplicații solare. Astfel, sistemul fotovoltaic creat este capabil să asigure necesarul zilnic de energie pentru încărcarea unui automobil electric. Mașina alimentată de sistemul fotovoltaic poate fi încărcată și pe timpul nopții. O încărcare completă durează 5 ore și asigură o autonomie de 100 de km.

Cu ajutorul invertorului, energia electrică stocată în acumulatori se transformă, de la curent continuu de 48V, la curent alternativ de 230V. Automobilul Twizy are încorporat un ștecher obișnuit pentru încărcare.

După o zi de vară însorită, stația de încărcare este capabilă sa încarce automobilul Twizy de două ori. Pe timpul iernii (decembrie – februarie), conform estimărilor, producția zilnică de energie electrică a panourilor va fi în jur de 5kWh/zi, necesarul fiind completat automat din rețeaua obișnuită de curet electric.

Funcționarea sistemului poate fi monitorizată pe internet și/sau de pe orice smartphone/tabletă cu android. În concluzie, cu o investiție de aproximativ 15.000 euro, posesorul mașinii electrice și al stației de încărcare își poate asigura acasă “combustibil” ecologic pentru aproximativ 20 de ani.

“Am vrut să dăm un semnal vizavi de folosirea energiei alternative. Avem experiență în acest domeniu, al parcurilor fotovoltaice, ca urmare a mai multor investiții efectuate de compania Fomco, așa că am decis să mai facem un pas în direcția utilizării energiilor nepoluante.” Nyulas Bernat a mai spus că va face lobby pentru amenajarea la Târgu Mureș, cu sprijinul municipalității, a unor stații de încărcare cu panouri solare, pentru mașini electrice”, a spus directorul Fomco Group, Nyulas Bernat.