Stiri: Sanatate

Premieră medicală în Europa de Est, realizată la Spitalul Polisano

02.10.2015

Premieră medicală pentru Estul Europei: Un pacient în vârstă de 67 de ani, diagnosticat cu multiple maladia a fost salvat printr-o procedură de implantare a unei proteze cardiace aortice transcateter (TAVI) pe cale minimum invazivă.

Operația a avut loc în cadrul Spitalului European Polisano şi a durat două ori.

Intervenţia a fost realizată de HeartTeam a Spitalului European Polisano, echipa fiind coordonată de conf. Univ. Dr. Victor Costache, dr. Alexandru Voican, dr. Mihai Chiloflischi, dr. Cristina Leatu în colaborare cu echipa de la St. Joseph Hospital, University of New York condusă de prof. Charles Lutz, dr. Amad Nazem şi profesorul dr. P. Rainer de la Universitatea din Kiehl, Germania.

„Pacientul este un cunoscut medic pediatru din Iasi. La 67 de ani, desi anterior nu avusese antecedente medicale, a fost internat în urgență la Spitalul European Polisano unde a fost diagnosticat cu nu mai putin de 8 maladii care îi puneau în pericol viata: edem pulmonar, însotit de stenoză aortică severă, cardiopatie ischemică și valvulară severă, insuficiență mitrală moderat-severă, tromboză apicală de ventricul stâng, fibrilație atrială persistentă, hipertenesiune pulmonară severă și diabet zaharat”, au afirmat medicii.

Intervenția a fost un real succes, fără complicații, starea pacientului fiind una bună și stabilă.

„Acum mă simt bine spre foarte bine. Înainte nu puteam sta întins nici 5 minute, mă ridicam și abia după o oră mă așezam la loc în pat. Adevărul e că fără ajutorul medicilor în câteva săptămâni aș fi fost mort. Fără ei nu aș mai fi trăit. Eu am avut încredere 100% în dr. Costache și echipa lui, despre care am auzit că sunt cei mai buni. Toată echipa s-a comportat excelent cu mine, și nu doar cu mine, cu toată lumea de aici. Sunt niște oameni extraordinari” a spus pacientul, dr. Dan Popa.