Câştigătorii Premiilor Nobel sunt recompensaţi cu o medalie, o diplomă și 10 milioane de coroane suedeze, aproximativ 1 milion de euro. Acordate încă din anul 1901, Premiile Nobel au fost create de omul de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. Acesta, prin testamentul său, a înfiinţat o fundație prin intermediul căreia, din imensa sa avere, să ofere recompense în fiecare an sub formă de premii oamenilor de ştiinţă şi personalităților care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității.
În fiecare an, în luna octombrie, comitetele Nobel din Suedia și Norvegia acordă șase premii Nobel, fiecare dintre acestea recunoscând contribuția inovatoare pe care o personalitate sau o organizaţie a avut-o în cele şase domenii premiate.
Câştigătorii Premiilor Nobel sunt recompensaţi cu o medalie, o diplomă și o sumă importantă de bani: 10 milioane coroane suedeze, aproximativ 1 milion de euro.
Aşadar, cine sunt câştigătorii Premiilor Nobel în 2021 şi ce contribuţii au adus aceştia omenirii?
Câştigătorii Premiilor Nobel sunt recompensaţi cu o medalie, o diplomă și cu 10 milioane de coroane suedeze
Premiul Nobel pentru Pace în 2021
În 2021, Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de către Maria Ressa și Dmitri Muratov, jurnalişti, pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.
„Maria Ressa apelează la libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzul de putere, folosirea violenței și creșterea autoritarismului în țara ei natală, Filipine. În 2012 ea a cofondat Rappler, o companie media digitală pentru jurnalism de investigație. Ca jurnalist și CEO al Rapple, Maria Ressa s-a arătat a fi o apărătoare neînfricată a libertății de exprimare”, conform Comitetului Nobel.
De asemenea, conform Comitetului care acordă premiile Nobel, „Dmitri Muratov a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții tot mai dificile. În anul 1993 el a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaia Gazeta. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la înființarea ziarului”.
În ciuda amenințărilor primite, redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, a refuzat să abandoneze politica editorială independentă a publicaţiei, el apărând constant drepturile jurnaliștilor
Premiul Nobel pentru Economie în 2021
Economiştii David Card, Joshua D. Angrist şi Guido Imbens sunt în acest an recompensaţi cu Premiul Nobel pentru Economie pentru contribuțiile empirice aduse la economia muncii și contribuțiile metodologice la analiza relațiilor de cauzalitate.
Câştigătorii premiului Nobel au demonstrat că pot exista răspunsuri la multe din marile întrebări ale societăţii, soluţiile oferite de ei susţinând folosirea experimentelor naturale în situaţii care decurg din viaţa reală şi care seamănă cu experimentele aleatorii.
Utilizând experimentele naturale, David Card a analizat efectele pieţei muncii asupra salariului minim, imigraţiei şi educaţiei.
Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens au fost recompensaţi „pentru contribuţiile lor metodologice la analiza relaţiilor cauzale”.
Premiul Nobel pentru Economie a fost creat în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei (Sveriges Riksbank). Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.
Premiul Nobel pentru Medicină în 2021
Laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină în 2021 sunt cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian. Aceștia au fost recompensaţi pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere.
Descoperirile celor doi oameni de ştiinţă sunt revoluţionare şi i-au ajutat pe oameni să înţeleagă modul în care căldura, frigul şi forţa mecanică pot iniţia impulsuri nervoase care ne permit să percepem şi să ne adaptăm la lumea din jurul nostru.
David Julius s-a născut în anul 1955 la New York. Acesta deţine un doctorat în cadrul Universităţii California din Berkeley, efectuând apoi studii post-doctorale la Universitatea Columbia din New York. În 1989, a fost recrutat de Universitatea California din San Francisco, unde este profesor şi în prezent.
Ardem Patapoutian s-a născut în anul 1967 la Beirut. Din cauza războiului, acesta s-a mutat în copilărie alături de familia sa la Los Angeles. El a obţinut doctoratul la California Institute of Technology din Pasadena în 1996 şi a făcut studii post-doctorale la Universitatea California din San Francisco. Din anul 2000, este cercetător la Scripps Research din La Jolla, California.
Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat în 2021 pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere
Premiul Nobel pentru Chimie
Premiul Nobel pentru Chimie din 2021 a ajuns la cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan. Cei doi oameni de ştiinţă au fost recompensaţi pentru dezvoltarea organocatalizei asimetrice. Este vorba de un instrument esențial pentru dezvoltarea de medicamente, care are un impact favorabil asupra mediului.
În anul 2020, Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit oamenilor de ştiinţă Emmanuelle Charpentier şi Jennifer A. Doudna pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului.
Premiul Nobel pentru Fizică
Klaus Hasselmann, Syukuro Manabe și Giorgio Parisi sunt câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică în 2021. Aceştia au fost recompensaţi pentru contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe.
Astfel, Syukuro Manabe și Klaus Hasselmann au primit împreună jumătate din premiu pentru modelarea fizică a climei Pământului, cuantificând variabilitatea și prezicând cu acuratețe încălzirea globală.
De asemenea, Giorgio Parisi a primit jumătate din premiu pentru descoperirea interacțiunilor de dezordine și fluctuații în sistemele fizice, de la scară atomică la cea planetară.
Premiul pentru Fizică este unul dintre cele mai prestigioase premii Nobel, fiind câștigat în trecut de oameni de știință renumiți ca Niels Bohr, Max Planck, Albert Einstein, Richard Feynman sau de Pierre și Marie Curie
Premiul Nobel pentru Literatură în 2021
Abdulrazak Gurnah din Zanzibar a fost recompesat în 2021 cu Premiul Nobel pentru Literatură. Comitetul Nobel a apreciat abordarea profundă, fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a soartei refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente.
Abdulrazak Gurnah s-a născut în Zanzibar în 1948. Acesta a sosit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. El a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.
Abdulrazak Gurnah a publicat zece romane și o serie de nuvele
Câştigătorii Premiilor Nobel din 2021 au fost anunţaţi în perioada 4-11 octombrie, urmând ca ceremonia oficială să fie organizată la Stockholm şi Oslo pe data de 10 decembrie, zi în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. Din cauza pandemiei de coronavirus, festivităţile din acest an vor fi organizate într-un format mix, offline şi online.
Citeşte şi Premiul Nobel pentru Medicină: Imunoterapia, un nou tratament inovator şi revoluţionar pentru cancer